Pse nuk rekomandohet larja e vezëve të pagatuara me ujë?
Vezët konsiderohen si një ushqim delikat që prishen shpejt, ndaj duhen trajtuar me shumë kujdes.

Predha e brishtë është arsyeja pse ato mund të thyhen edhe me një ndikim të vogël, dhe poroziteti i tyre gjithashtu kontribuon në cenueshmërinë e tyre. Shumë njerëz me të drejtë pyesin nëse është e këshillueshme që t’i lani vezët përpara se t’i përdorni.
Zakonisht nuk ka probleme me vezët që blejmë në dyqan, sepse prodhuesi kujdeset që ato të vijnë të pastra dhe të paketuara mirë në një kuti kartoni. Nëse blini vezë direkt nga fermerët ose madje keni pulat tuaja, është e rëndësishme t’i pastroni ato tërësisht përpara se t’i ruani në kuzhinë ose qilar.
Veza është e ndjeshme ndaj sulmit nga mikroorganizmat në disa mënyra. Nëse pula është tashmë e infektuar, infeksioni mund të transmetohet te veza para se të çelet, por në shumicën e rasteve, kontaminimi ndodh më vonë dhe është rezultat i trajtimit jo të duhur të vezëve.
Vezët e pulave të shëndetshme janë sterile menjëherë pas pjelljes, por mikroorganizmat e dëmshëm ngjiten shpejt në lëvozhgë kur bien në kontakt me tokën ose sipërfaqe të tjera të papastra. Për të shmangur këtë, është e rëndësishme të dini se si t’i ruani vezët përpara përdorimit.
Trashësia e lëvozhgës së vezës së pulës varion midis 0.26 mm dhe 0.36 mm. Sipërfaqja e jashtme është e mbuluar me një kutikulë të hollë, e cila mbron brendësinë e vezës nga pushtimi i mikroorganizmave. Kjo shtresë proteinike shërben si një pengesë fizike, por lagështia mund të shkaktojë që mikroorganizmat të kalojnë nëpër pore.
Nëse është e mundur, përpiquni të shmangni përdorimin e ujit kur pastroni vezët. Në vend që ta shpëlani me ujë, përdorni një leckë pak të ashpër për të fshirë papastërtitë ose feçet. Me këtë metodë, përveç ujit, shmangim edhe agjentë të ndryshëm pastrimi. Një sfungjer natyral ose sfungjer për larjen e enëve funksionon mirë për pastrimin e guaskës, e cila natyrisht duhet të hidhet pas përdorimit. Për më shumë njolla të thara, mund të përdorni edhe një pecetë.