Pse përjetojmë déjà vu? Simptomë e një gjendjeje neurologjike apo një fenomen normal

Pse përjetojmë déjà vu? Simptomë e një gjendjeje neurologjike apo një fenomen normal

Çfarë mund të thotë déjà vu për shëndetin tonë?

A është ajo ndjesi kalimtare që na bën të ndihemi sikur e kemi përjetuar tashmë diçka, edhe kur e dimë se nuk e kemi përjetuar kurrë më parë?

Shumica prej nesh përjetojnë déjà vu, ose premnezi. Sipas një studimi nga Qendra Spitalore Universitare e Zagrebit dhe Departamenti i Neurologjisë në Zagreb, Kroaci, 97% e njerëzve kanë përjetuar déja vu të paktën një herë në jetën e tyre. Ajo situatë, e cila në frëngjisht përkthehet si “pashë përsëri”, është një ndjenjë kalimtare që ne kemi përjetuar tashmë një situatë krejtësisht identike, në një moment në të kaluarën.

Shumë shkencëtarë dhe ekspertë po merren me këtë fenomen, të cilët hetojnë nëse është një iluzion i thjeshtë i kujtesës, apo nëse mund të jetë simptomë e ndonjë mosfunksionimi neurologjik. Edhe pse shpesh nuk ka asgjë për t’u shqetësuar, déjà vu mund të shkaktojë krizat te njerëzit me epilepsi të lobit të përkohshëm. Megjithatë, edhe pse dejà vu është mjaft e zakonshme edhe tek njerëzit pa probleme shëndetësore dhe veçanërisht tek të rinjtë, ekspertët nuk kanë identifikuar një shkak të vetëm.

Çfarë e shkakton déjà vu?

Kur përjetojmë déjà vu, truri ynë krijon një iluzion. Kjo mendohet të ndodhë kur ka një keqkomunikim të lehtë midis dy pjesëve të trurit tonë.

“Déjà vu shkaktohet nga lidhjet jofunksionale midis pjesëve të trurit tuaj që luajnë një rol në rikujtimin dhe familjarizimin e kujtesës”, shpjegon Dr Khoury në një artikull zyrtar të botuar në faqen e internetit të Klinikës Cleveland në Ohio, Amerikë. Ai shpjegon se truri i njeriut ka dy lobe të përkohshme, një në secilën anë të kokës, të cilat luajnë një rol të rëndësishëm për të na ndihmuar të kujtojmë fjalët, të kujtojmë vendet që kemi vizituar, të njohim njerëzit, gjuhët dhe emocionet e njerëzve të tjerë.

Pra, në çdo lob të përkohshëm ka një hipokampus, i cili kontribuon në shumë prej këtyre funksioneve dhe është përgjegjës për ruajtjen e kujtimeve tona afatshkurtra. Herë pas here, si gjatë disa llojeve të konfiskimeve, hipokampusi dhe indet përreth trurit mund të aktivizohen, duke na dhënë përvoja të kujtesës si deja vu.

Kjo shkakton një ndërprerje të sistemeve të kujtesës së njohjes, gjë që na jep këtë ndjenjë të rreme familjariteti. Përveç kërkimeve që e kanë lidhur atë me skizofreninë dhe epilepsinë, ky fenomen konsiderohet gjerësisht si një anomali e “pafajshme” e kujtesës, një mosfunksionim i shkurtër që është në qarqet e trurit tonë. Më thjesht, një lloj konfuzioni mund të ndodhë midis dy pjesëve të trurit tonë që gjurmojnë ngjarjet aktuale dhe kujtojnë kujtimet.

Kur truri ynë thith informacionin, ai përgjithësisht ndjek një rrugë specifike nga ruajtja e kujtesës afatshkurtër në ruajtjen e kujtesës afatgjatë. Teoria sugjeron që, ndonjëherë, kujtimet afatshkurtra mund të hapin rrugën për ruajtjen në kujtesën afatgjatë. Kjo mund të na bëjë të ndihemi sikur po kujtojmë një kujtim të largët sesa diçka që ka ndodhur në sekondën e fundit. Ky lloj mosfunksionimi i trurit në përgjithësi nuk është shkak për shqetësim.

Në një teori të tretë mbizotëruese, shumë ekspertë gjejnë një shpjegim të mundshëm për fenomenin në mënyrën se si ne përpunojmë dhe kujtojmë kujtimet. Hulumtimi i kryer nga Anne Cleary, një studiuese e deja vu-së dhe profesore e psikologjisë në Universitetin Shtetëror të Kolorados, ndihmoi në mbështetjen e kësaj teorie. Nëpërmjet punës së saj, ajo ka gjetur prova që sugjerojnë se déjà vu mund të ndodhë si përgjigje ndaj një ngjarjeje që është e ngjashme me diçka që ne kemi përjetuar në të vërtetë, por nuk e mbajmë mend dhe që mund të ketë ndodhur në fëmijërinë tonë, ose ne e kalojmë atë për disa arsye nga kujtesa jonë. Kjo mund të na shkaktojë një ndjenjë familjariteti, edhe me vende apo persona që nuk i kemi parë kurrë më parë, duke përjetuar kështu të ashtuquajturën promnezi. Kjo teori bazohet në idenë se njerëzit priren të përjetojnë ndjenja familjariteti kur përballen me një skenë që ka ngjashmëri me diçka që kanë përjetuar më parë.

Kur mund të jetë shqetësuese dejà vu?

Vetëm në dy raste mund të konsiderohen problematike për shëndetin tonë dhe kanë nevojë për ndihmën e një specialisti. E para është demenca, një fenomen serioz degjenerues i funksionit të trurit tonë, simptomë e së cilës mund të jetë promnesia.

Në rastin e dytë, promnezia mund të jetë një ogur i krizave epileptike, sigurisht për njerëzit që vuajnë nga epilepsia. Déjà vu zakonisht ndodh para një konvulsioni të tillë, në kombinim me simptoma të tjera si dridhje ose humbje e kontrollit të muskujve, shqetësime shqisore ose halucinacione të tilla si shijimi, nuhatja, dëgjimi ose shikimi i gjërave që nuk janë aty, lëvizjet e përsëritura të pavullnetshme si pulsimi i syve dhe një valë emocionesh që nuk mund t’i shpjegoni.

LEXO EDHE:

Back to top button