Pse po zgjatet jetëgjatësia në Zvicër?

Pse po zgjatet jetëgjatësia në Zvicër?

Mediat nga Zvicra shkruajnë se jetëgjatësia zvicerane ka shënuar një rekord të ri, sipas një studimi të sapo publikuar – dhe është vetëm një nga numrat që sugjerojnë se qëndrimi në Zvicër ju bën të jetoni më gjatë. Pse është kështu?

Të gjitha metrikat tregojnë se Zvicra është afër kryesimit të tabelave për sa i përket jetëgjatësisë së popullsisë së saj.

Një studim i fundit nga Qendra Universitare për Mjekësinë e Përgjithshme dhe Shëndetin Publik, ose Unisanté, vlerëson se jetëgjatësia mesatare është tani 85.8 vjet për gratë dhe 82.2 vjet për burrat.

Një tjetër studim gjerman, i publikuar në fillim të këtij viti, zbuloi gjithashtu se askund tjetër në Evropën Perëndimore njerëzit nuk jetojnë aq gjatë sa në Zvicër.

Ata nuk janë të vetmit studime që zbulojnë se jetëgjatësia zvicerane është më e mirë se kudo tjetër.

Sipas Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), një jetëgjatësi mesatare për një person të lindur në Zvicër në vitin 2022 është rreth 83.9 vjet, për të dyja gjinitë së bashku.

Kjo e vendos Zvicrën në vendin e dytë në mbarë botën, menjëherë pas Japonisë, dhe në vendin e parë në Evropë.

Si mund të shpjegohet ky ‘fenomen zviceran’?

Nëse shpresoni se ngrënia e çokollatës dhe djathit mund të rrisë jetëgjatësinë tuaj, ndoshta jo aq shumë.

Por ka disa arsye të tjera pse është kështu.

Për shembull:

Kushtet e mira të jetës

Në përgjithësi, rritja e jetëgjatësisë mund të shpjegohet me kushtet e mira të jetesës dhe një mënyrë jetese përgjithësisht të shëndetshme, sipas një analize të transmetuesit publik RTS.

Dhe shumica e banorëve të Zvicrës nuk mund të ankohen për këtë pikë.

Natyra

Zviceranët e duan natyrën, e cila ofron shumë mundësi për një mënyrë jetese të shëndetshme.

Në kohën e tyre të lirë, ata shkojnë në shtigje ecjeje, çiklizëm dhe aktivitete të tjera sportive dhe rekreative.

E gjithë kjo rrit shëndetin e tyre fizik – dhe mirëqenien mendore gjithashtu.

Kujdesi shëndetësor

Zvicra ka një sistem më të mirë të kujdesit shëndetësor, i cili është jetik për ruajtjen e shëndetit të popullatës.

Sigurimi i tij shëndetësor privat (ndonëse i shtrenjtë) mbulon të gjitha trajtimet e nevojshme mjekësore.

Në studimin e vitit 2024 nga Instituti Federal Gjerman për Kërkimet Demografike u dha si arsyeja kryesore e jetëgjatësisë zvicerane.

“Sistemi mjekësor zviceran është më pak i mbingarkuar se ai i fqinjëve të tij,” tha demografi Mathias Lerch.

“Mjekët e familjes kanë më shumë kohë për t’iu kushtuar pacientëve të tyre. Gjithashtu, kontrollet e rregullta, diagnostikimi i hershëm dhe masat parandaluese janë më të zakonshme në Zvicër.

Sipas demografit Philippe Wanner: “Zvicra përfiton nga një strukturë e mirë shëndetësore dhe sistemi i saj shëndetësor është efikas në krahasimin ndërkombëtar.”

Për më tepër, për sa i përket kohës së pritjes për takime me mjekun dhe procedurat mjekësore, Zvicra mund shumë vende të tjera.

Sipas një sondazhi të OECD-së mbi sa kohë pacientët në vende të ndryshme presin zakonisht për një takim me një specialist, përqindja e njerëzve në Zvicër që presin një muaj ose më shumë është 23 për qind, krahasuar me 36 për qind në Francë, 52 për qind në Suedi dhe 61 për qind. për qind në Norvegji.

Pra, cilësia e lartë e – dhe qasja e shpejtë në – shërbimet e kujdesit shëndetësor ndihmon shumë për të shpjeguar pse zviceranët jetojnë kaq gjatë.

Cilësi e lartë e jetës

Përsëri sipas Indeksit të Jetës më të Mirë të OECD-së, “Zvicra është më e mirë për sa i përket të ardhurave, vendeve të punës, arsimit, shëndetit, cilësisë së mjedisit, lidhjeve sociale, sigurisë dhe kënaqësisë me jetën”.

Të gjitha këto cilësi nxisin mirëqenien mendore – një faktor i rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm i cili, nga ana tjetër, kontribuon në jetëgjatësinë.

Në fakt, mes përgjigjeve ndaj sondazhit të fundit të The Local se pse të huajt duan të dalin në pension në Zvicër, “cilësia e mjekësisë” dhe “cilësia e jetës” u përmendën si dy arsye.

Struktura e popullsisë

Demografia gjithashtu luan një rol në jetëgjatësinë, tha Wanner.

Ai vlerëson nivelin e lartë të arsimit të Zvicrës, me ata që janë të arsimuar që janë “më të ndërgjegjshëm për shëndetin. Ne e dimë se, statistikisht, ata jetojnë më gjatë se njerëzit me arsim të mesëm ose pa ndonjë trajnim.”

Jetë të qetë dhe të begatë

Në krahasim me shumë kombe të tjera, Zvicra neutrale nuk ka njohur ndonjë konflikt të armatosur apo civil, politika e saj është kryesisht pa ngjarje dhe ekonomia relativisht e qëndrueshme.

E gjithë kjo është më e favorshme për jetëgjatësi sesa një jetë plot grindje, e cila merr një taksë emocionale dhe mund të përshpejtojë sëmundjet.

LEXO EDHE:

Back to top button