Pse qentë lehin tek disa njerëz dhe jo tek të tjerët?

Pse qentë lehin tek disa njerëz dhe jo tek të tjerët?

Qentë janë gjithmonë në vëzhgim kur dikush i ri vjen në skenë. Megjithatë, ndonjëherë ata menjëherë fillojnë të rënkojnë ose lehin ndaj disa njerëzve dhe jo ndaj të tjerëve. Ky temperament momental mund të tregojë agresion, mbrojtje ose thjesht një formë ankthi.

Por pse ata kanë reagime të ndryshme, në varësi të individit?

E panjohura është e frikshme

Arsyeja më e zakonshme pse qeni juaj reagon keq ndaj njerëzve të caktuar është sepse ai po përjeton diçka të re. Nëse qeni nuk socializohet siç duhet, çdo ekspozim ndaj të huajve – dhe bashkë me të një mori aromash, pamjesh dhe sjelljesh të reja – mund të duket i rrezikshëm për kafshën. Edhe nëse një qen socializohet, ai përsëri mund ta gjejë veten në një situatë ku ndihet i shqetësuar dhe i pasigurt për diçka të panjohur.

Prandaj, një qen ka më shumë gjasa të leh ndaj njerëzve që kanë karakteristika të panjohura, veçanërisht kur bëhet fjalë për erën dhe pamjen.

Qentë i shohin disa tipare si kërcënuese

Njerëzit ndryshojnë në përmasa, tipare dhe sjellje, të gjitha këto mund të duken frikësuese për qentë. Ndër gjërat që mund të jenë të pakëndshme janë:

  • aksesorët si kapele dhe syze dielli pengojnë qenin shikimin e fytyrës së njeriut;
  • qimet e fytyrës, nga i njëjti shkak;
  • të jesh i gjatë;
  • ze i thelle;
  • gjuha specifike e trupit, veçanërisht kontakti i drejtpërdrejtë me sy ose shikimi i ngulur;
  • erë e fortë tymi, por qenit mund t’i pëlqejë edhe shampoja, parfumi, deodoranti apo edhe ushqimi që keni ngrënë.

Çdo kombinim i këtyre gjërave mund ta bëjë një qen nervoz. Disa qen në përgjithësi kanë më shumë frikë nga burrat e rritur sepse, nga këndvështrimi i qenit, ata kanë tipare më të “çuditshme”: ata janë më të gjatë, kanë zëra më të thellë dhe kanë qime në fytyrë.

Kujtimet e këqija mund të prishin një takim

Qentë mund të zbulojnë diçka me të cilën kanë një lidhje negative dhe të mbrojnë veten. Disa njerëz mund të duken të frikësuar nga disa qen, sepse ata e lidhin erën ose pamjen e personit me kujtime të këqija. Nëse një qen është traumatizuar ose abuzuar në të kaluarën, ai mund të leh ndaj njerëzve që i kujtojnë abuzuesit e tyre. Qentë mund të zhvillojnë një mosbesim të përgjithshëm ndaj disa karakteristikave specifike, siç është seksi.

Ata përpiqen të mbrojnë pronarin e tyre – edhe nëse nuk është e nevojshme

Qentë mund të jenë territorialë dhe mbrojtës të popullit të tyre, veçanërisht racat e qenve si mastifët dhe terrierët. Kështu, ata mund të reagojnë në mënyrë agresive ndaj kujtdo që “pushton” hapësirën e tyre ose sillet në një mënyrë që mund të perceptohet si një kërcënim për familjen e tyre. Sjellja që mund të shkaktojë një reagim mbrojtës nga qeni juaj nuk duhet të jetë në fakt agresive: mund të jetë thjesht një veprim i papritur ose energjik.

Në fakt, qentë mund t’i perceptojnë njerëzit si të frikshëm nëse bëjnë lëvizje ose tinguj të pazakontë, si vendosja e një kapeleje ose hapja e një ombrellë. Përveç kësaj, një qen thjesht mund të jetë xheloz për pronarët e tij dhe të veprojë posesiv nëse sheh ndërveprime miqësore midis pronarit të tij dhe njerëzve të tjerë.

Ata shohin natyrën e vërtetë të njerëzve

Qentë janë shpesh të mirë në gjykimin e karakterit dhe disa studime kanë treguar se qentë mund të tregojnë nëse një person është i besueshëm apo jo. Qentë monitorojnë vazhdimisht ndërveprimet sociale dhe janë të kujdesshëm se si njerëzit e tjerë i trajtojnë pronarët e tyre. Ata kanë më shumë gjasa të tregojnë mosbesim dhe leh nëse i shohin njerëzit si të padobishëm. Ata madje mund të vërejnë qëndrimin e përgjithshëm të pronarit të tyre ndaj dikujt.

Për më tepër, qentë në fakt mund të ndiejnë frikën – së bashku me stresin, eksitimin dhe ankthin – përmes hormoneve tona të çliruara në erën e trupit. Ndjenja e këtyre emocioneve ekstreme mund ta bëjë qenin tuaj të pakëndshëm dhe rezultati përfundimtar është lehja.

LEXO EDHE:

Back to top button