Pse shumë amerikanë punojnë ende në moshën 80-vjeçare?

Presidenti amerikan Joe Biden nuk është i vetmi në SHBA që punon në moshën 80-vjeçare. Shumë amerikanë që janë në atë moshë, të quajtur “vitet e arta”, punojnë për të mbijetuar.

Në kafenenë tonë rrallë do të shihni një shitës, kamerier apo banakier të moshës 65, 70 apo 80 vjeç. Por në Shtetet e Bashkuara, shanset për këtë janë të larta.

Një analizë e Washington Post e bazuar në të dhënat nga Byroja Kombëtare e Statistikave zbuloi se 2019 pati numrin më të lartë të punonjësve mbi 80 vjeç. Atëherë numri ishte 734.000, ndërsa në vitin 1980 ishte 110.000.

Numri i të punësuarve në mesin e personave mbi 80 vjeç pas vitit 2019 ra ndjeshëm, zbuloi një analizë e Business Insider.

Në vitin 2021, pesha e kësaj popullsie ishte 5,67 për qind, ndërsa 10 vjet më parë ishte 4,75 për qind. Në vitin 1980, kjo përqindje ishte 2.53 për qind.

Sipas të dhënave nga Boston College, mosha mesatare në të cilën burrat dalin në pension është 64 vjeç, ndërsa mosha mesatare në të cilën gratë dalin në pension është 62 vjeç. Por mosha mesatare në të cilën burrat dhe gratë dalin në pension po rritet.

Pse punojnë në moshën 80 vjeç?

Nevoja për të ardhura dhe përparime mjekësore kanë bërë të mundur që njerëzit të punojnë mirë në dekadën e nëntë të jetës. Sipas fjalëve të analistes Mary Johnson, pse të ndalojmë së punuari nëse na pëlqen.

“Disa prej nesh mendojnë se do të mërziteshim pa ndjenjën e përmbushjes dhe qëllimit që kishim gjatë punës”, thotë Johnson.

Numri i njerëzve të varfër në Shtetet e Bashkuara po rritet

Përvoja e gjatë e punës shoqërohet me një rrezik të ulët të depresionit, diabetit dhe vdekshmërisë. Sipas profesoreshës së ekonomisë Courtney Coyle, kjo popullatë ka shumë të ngjarë të ndahet në një nga këto dy grupe – njerëz që e pëlqejnë vërtet punën ose ata që thjesht nuk mund të përballojnë të mos punojnë. Shumë thjesht nuk mund të dalin në pension.

Disa duhet të punojnë sepse kanë nevojë për para, nuk kanë kursime të mjaftueshme ose kanë shpenzuar kursimet e tyre. Ata duhet të vazhdojnë të punojnë për të paguar shërbimet e shtrenjta të kujdesit shëndetësor për anëtarët e ngushtë të familjes, të tilla si një bashkëshort me Alzheimer ose një fëmijë i rritur me aftësi të kufizuara ose një vëlla ose motër me aftësi të kufizuara, tha Johnson.

Të dhënat e fundit të vitit 2020 tregojnë se përqindja e njerëzve nën moshën 65 vjeç që jetojnë në varfëri është rritur.

LEXO EDHE:

Back to top button