Pse yndyra është thelbësore pas moshës 50 vjeç: Nëse planifikoni të jetoni një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, hani në këtë mënyrë
Pse yndyra është thelbësore pas moshës 50 vjeç: Nëse planifikoni të jetoni një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, hani në këtë mënyrë

Pas moshës 50 vjeç, duhet t’i kushtoni vëmendje marrjes së yndyrës. Ju filloni të mendoni gjithnjë e më shumë për atë që mund të hani për t’u ndjerë energjikë dhe aktivë. Ne duam të shkojmë lehtësisht në punë, të kërcejmë me miqtë dhe të ndihemi mirë.
Sekreti për të qëndruar të shëndetshëm në pleqëri është i thjeshtë! Pse pikërisht pasi të keni mbushur 50 vjeç? Lind pyetja: pse është kaq e rëndësishme të konsumohen të gjitha këto produkte pas moshës 50 vjeçare? Në fund të fundit, kur jeni i ri, rrallë mendoni për përbërjen e ushqimit tuaj. Megjithatë, ndërsa plakemi, trupi ynë ndalon së rikuperuari aq shpejt dhe ka nevojë për burime shtesë për të përballuar stresin e përditshëm.
Pas moshës 50 vjeçare, niveli i hormoneve ulet.
Muskujt dhe kyçet dobësohen dhe zhvillohen sëmundje kronike. Prandaj, ushqyerja bëhet jashtëzakonisht e rëndësishme gjatë kësaj periudhe. Ai fjalë për fjalë mbështet të gjitha sistemet e trupit, përmirëson cilësinë e jetës dhe ndihmon në ruajtjen e aktivitetit dhe vitalitetit për shumë vite.
Salo nuk është thjesht një trajtim i shijshëm
Dhe përfitime të vërteta për trupin. Shumë njerëz e duan dhjamën e yndyrës, por shumë kanë frikë prej saj, nga frika se nuk është shumë e shëndetshme. Megjithatë, hulumtimet tregojnë se derri përmban acide yndyrore si acidi oleik dhe linoleik, të cilët ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të enëve të gjakut dhe zemrës. Dobia e yndyrës së derrit manifestohet në praninë e vitaminave A, D dhe E. Këto vitamina ndihmojnë lëkurën të qëndrojë e re, ngadalësojnë procesin e plakjes dhe mbrojnë nga efektet negative të rrezatimit ultravjollcë dhe faktorëve të tjerë të dëmshëm.
Arrat – burim i rinisë dhe shëndetit
Një tjetër produkt i mrekullueshëm që mund të na ndihmojë të qëndrojmë zgjuar dhe pa kokë deri në moshën 90-vjeçare janë arrat. Qofshin bajame, arra, shqeme apo kikirikë, të gjitha ato janë të pasura me yndyrna të shëndetshme dhe proteina për të cilat trupi ynë ka nevojë ndërsa plakemi.
Përfitimet e arrave
Magnezi dhe kaliumi për shëndetin e zemrës. Zemra ka nevojë për kujdes të veçantë me kalimin e moshës, dhe arrat bëhen një ndihmës i domosdoshëm në këtë. Këto minerale ndihmojnë në kontrollin e presionit të gjakut dhe forcimin e muskujve të zemrës. Antioksidantë kundër plakjes. Arrat janë të pasura me antioksidantë, të cilët ndihmojnë në luftimin e inflamacionit dhe ngadalësojnë procesin e plakjes. Kjo do të thotë që enët tuaja të gjakut do të mbeten fleksibël dhe të forta. Arrat ndihmojnë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe kontrollojnë rezistencën ndaj insulinës, veçanërisht kur plakemi. Rostiçeri ideal është një grusht arra në ditë. Ato do t’ju ndihmojnë të balanconi nivelet e sheqerit pas ngrënies dhe do t’ju japin energji gjatë gjithë ditës, veçanërisht kur i konsumoni pas një stërvitje ose gjatë stërvitjes.
Peshku, veçanërisht varietetet yndyrore si salmoni, harenga dhe skumbri, janë një burim i rëndësishëm i acideve yndyrore omega-3 dhe “në përgjithësi”
Ato ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe për të mbajtur trupin të shëndetshëm duke i dhënë atij energji. Peshku si një trajtim i dobishëm për mendjen dhe trupin. Ndërsa plakemi, aftësitë tona njohëse bien, por ngrënia e rregullt e peshkut mund të ndihmojë në mbajtjen e trurit në formë. Falë kësaj, kujtesa bëhet më e mirë dhe reagimet bëhen më të ndjeshme. Peshku gjithashtu promovon shëndetin e kyçeve: omega-3 zvogëlojnë inflamacionin dhe përmirësojnë lëvizshmërinë e kyçeve. Një plus i rëndësishëm janë proteinat e shëndetshme që përmban peshku, të cilat ndihmojnë trupin të rikuperohet, të mbajë muskujt dhe të sigurojë energji për një mënyrë jetese aktive. Rekomandohet të hani peshk të paktën 2-3 herë në javë, veçanërisht nëse dëshironi të ruani shëndetin kardiovaskular dhe të përmirësoni funksionin e trurit. Është e lehtë, e shijshme dhe më e rëndësishmja, efektive!
Kur bëhet fjalë për përfshirjen e këtyre ushqimeve në dietën tuaj, është e rëndësishme të diskutoni se si ta bëni atë siç duhet, në mënyrë që të mos ndiheni sikur jeni në dietë. Gjithçka duhet të jetë e natyrshme dhe pa vëmendje!