Psikologët paralajmërojnë: Ja çfarë ndodh me fëmijën tuaj kur e goditni?

Një psikologu rus zbuloi pasoja të rënda që goditja e një fëmije mund të ketë në psikikën e tij. Siç shpjegon ai, të rrahësh një fëmijë është të thyesh besimin e tij në jetë.

Studime të shumta të mëparshme kanë treguar pasojat e dëmshme të ndëshkimit trupor te fëmijët. Megjithatë, disa prindër ende besojnë se ndonjëherë është e vetmja mënyrë për t’i treguar fëmijës se ka bërë një gabim ose nuk po sillet siç duhet.

Psikologu rus Mikhail Labkovski zbuloi pasoja të rënda që goditja e një fëmije mund të ketë në psikikën e tij. Siç shpjegon ai, të rrahësh një fëmijë është të thyesh besimin e tij në jetë. Kështu me vetëm pak fjalë ai tregon arsyen kryesore pse prindërit nuk duhet ta bëjnë kurrë këtë.

“Goditja nuk është edukim, është vetëm një tregues i agresionit tuaj. Pamundësia e vetëkontrollit tuaj. Ka metoda shumë më të mira dhe më efektive të prindërimit dhe fëmijët mësojnë më shumë nga ajo që shohin te prindërit e tyre. Ju lutem, gjeni forcë brenda vetes dhe kuptoni se është e gabuar të rrahësh fëmijët. Është e mundur që prindërit tuaj të kanë rrahur në fëmijëri dhe ju ndoshta e mbani mend atë rrahje si përvojën më të dhimbshme të fëmijërisë suaj. Është e rëndësishme të theksohet se kjo është një temë shumë serioze dhe e rëndësishme për të cilën sot flitet shumë pak”, shpjegon Labkovski dhe kështu apelon prindërit që kurrë të mos përdorin ndëshkimin trupor. 

“Për të rritur një fëmijë me vetëbesim, si prindër duhet të mësoni të jetoni ashtu siç dëshironi të jetoni. Me siguri ju ëndërroni që fëmijët tuaj të dinë se çfarë duan dhe si t’ua mësojnë atë? E vështirë, veçanërisht nëse nuk dini si t’i realizoni dëshirat tuaja. Domethënë, njerëzit që nuk e dinë se çfarë duan në të vërtetë jetojnë në një lloj kaosi që ua kalojnë fëmijëve të tyre, gjë që nuk është aspak e mirë apo e rekomanduar”, shton ai.

LEXO EDHE:

Back to top button