Punët rutinë rrisin rrezikun e rënies njohëse me 66 për qind dhe demencës me 37 për qind

Punët rutinë rrisin rrezikun e rënies njohëse me 66 për qind dhe demencës me 37 për qind

Puna e fortë e trurit ndërsa jeni në punë mund të shpërblehet në shumë mënyra. Gjithashtu mund të mbrojë aftësitë tuaja njohëse dhe të ndihmojë në parandalimin e demencës me kalimin e moshës, ka zbuluar një studim i ri.

Puna rutinë me pak stimulim mendor gjatë viteve 30, 40, 50 dhe 60 lidhet me një rrezik 66 për qind më të lartë të dëmtimit të butë njohës dhe një rrezik 37 për qind më të lartë të demencës pas moshës 70 vjeçare, tregon hulumtimi.

– Rezultatet tona tregojnë se profesionet që kërkojnë të menduarit më kompleks janë të shkëlqyera për ruajtjen e kujtesës në pleqëri. Vendi i punës është vërtet i rëndësishëm, tha autori kryesor Dr. Trine Edwin, një studiues në Spitalin Universitar në Oslo, Norvegji.

Vitet e kaluara për të mësuar ndihmojnë në kundërshtimin e ndikimit të punës së përsëritur, por jo plotësisht. Për shembull, shkuarja në kolegj redukton ndikimin e punës së përsëritur me rreth 60 për qind.

– Qëndrimi aktivisht i përfshirë në jetë, ruajtja e një sensi të qëllimit, mësimi i gjërave të reja dhe qëndrimi social aktiv janë mjete të fuqishme për t’u mbrojtur nga rënia kognitive ndërsa plakemi. Ashtu siç mund të përdorim ushtrimet fizike për të ndërtuar muskuj, ushtrimi i trurit përmes detyrave të punës mund të ndihmojë në parandalimin e demencës, tha Dr Richard Isaacson, drejtor i kërkimit në Institutin e Sëmundjeve Neurodegjenerative.

Hulumtimi analizoi të dhënat shëndetësore dhe profesionale nga 7,000 norvegjezë të cilët u ndoqën nga të 30-at deri në daljen në pension në të 60-at e tyre.

– Shumica e njerëzve që kishin punë rutinë në kampionin tonë ishin amvise, roje sigurie, punëtorë ndërtimi dhe postierë – tha Edvin.

Në një punë që kërkonte më shumë përpjekje njohëse, detyrat e përditshme përfshinin të menduarit krijues, analizën e informacionit, zgjidhjen e problemeve dhe të ngjashme. Ai përfshinte gjithashtu aftësi ndërpersonale si motivimi i të tjerëve.

– Në këtë grup kishte juristë, mjekë, kontabilistë, inxhinierë teknikë dhe njerëz në shërbimin publik, por profesioni më i zakonshëm ishte mësuesi, pra mësuesi. Mësuesit kanë shumë ndërveprim me nxënësit dhe prindërit dhe duhet të shpjegojnë dhe analizojnë informacionin dhe nuk janë aq të orientuar nga rutina – shpjegon Edvin.

Hulumtimet e mëtejshme mund të ndihmojnë në sqarimin se cilat aktivitete do të sillnin më shumë përfitime për shëndetin e trurit.

LEXO EDHE:

Back to top button