Qepët qëndrojnë të freskëta për një muaj më gjatë nëse ruhen në vendin e duhur

Qepët zakonisht kanë një jetëgjatësi të gjatë, por rezulton se ato do të qëndrojnë më të freskëta dhe më gjatë nëse ruhen në vendin e duhur në kuzhinë.

Tani që moti po bëhet më i ftohtë, shumë njerëz do të përgatisin zierjet e tyre të preferuara, supat ose pjatat e tjera të gatuara, dhe një nga përbërësit bazë në shumicën e recetave të përzemërta është qepa.

Nuk ka asgjë më të keqe se të kapni një perime vetëm për të zbuluar se ajo është zhdukur para kohe, por ju mund t’i ndihmoni qepëve të qëndrojnë më gjatë duke i mbajtur jashtë frigoriferit dhe në një vend të duhur në kuzhinë.

Chuck Sillari, shefi i kuzhinës dhe themeluesi i Mortadella Head, thotë se i mban qepët e tij në qilar, por ju mund t’i ruani gjithashtu në një vend të errët, të freskët dhe të ajrosur.

“Të gjitha qepët e freskëta i mbaj në një shportë në qilar. “Më pëlqen një kosh i hapur sepse mundëson qarkullim të mirë të ajrit dhe në këtë mënyrë ju merrni jetëgjatësinë maksimale”, tha ai.

Ventilimi adekuat është mjaft i rëndësishëm pasi dëshironi t’i mbani qepët të thata. Mungesa e rrjedhës së ajrit mund të shkaktojë lagështi, e cila nuk është e mirë për qepët e ruajtura.

Çelësi për t’i mbajtur qepët të freskëta është t’i mbani ato larg ujit, pasi mbajtja e tyre në ambiente të mbyllura do të lejojë grumbullimin e lagështirës që do të bëjë që qepët të mykohen.

Nxehtësia dhe drita gjithashtu do të bëjnë që qepët të mbijnë më shpejt, duke i bërë ato të marrin ngjyrë të gjelbër dhe të shijojnë të hidhur, prandaj është e rëndësishme t’i ruani ato në një vend të errët.

Mbajini të gjitha qepët larg frigoriferit pasi është shumë i ftohtë dhe i lagësht për të qëndruar të freskëta dhe ruajini në temperaturën e dhomës në një dollap ose sirtar nëse nuk keni qilar.

Kur ruhet në një mjedis të freskët, të errët dhe të ajrosur mirë, qepët mund të qëndrojnë të freskëta për një ose dy muaj më gjatë.

LEXO EDHE:

Back to top button