Rekordi i ri botëror në prodhimin e pakufizuar të energjisë: 100 milionë °C u arrit në 48 sekonda

Shkencëtarët nga Koreja e Jugut kanë njoftuar se kanë krijuar një rekord botëror në shkrirjen bërthamore. Gjegjësisht, gjatë shkrirjes bërthamore ata arritën të arrijnë një temperaturë prej 100 milionë gradë Celsius për 48 sekonda, që është shtatë herë më e nxehtë se bërthama e Diellit

Në këtë mënyrë, një tjetër hap përpara u bë drejt energjisë së prodhuar nga shkrirja bërthamore. Gjegjësisht, shkrirja përpiqet të arrijë të njëjtin reagim që bën që Dielli dhe yjet e tjerë të shkëlqejnë. Më konkretisht, shkrirja është bashkimi i dy atomeve për të çliruar sasi të mëdha energjie.

Shpesh quhet graali i shenjtë i zgjidhjes së krizës klimatike, sepse shkrirja ka potencialin të sigurojë një sasi të pakufizuar energjie, pa ndotjen e karbonit që ngroh planetin Tokë. Por bashkimi bërthamor është jashtëzakonisht sfidues.

Prodhimi i energjisë me shkrirje zakonisht përfshin një reaktor në formë donuti, i quajtur tokamak, në të cilin hidrogjeni nxehet në një temperaturë jashtëzakonisht të lartë për të krijuar plazmën.

Drejtori i Qendrës së Kërkimeve KSTAR të Institutit Korean të Fusion Energy (KFE), Yoon Si-woo, theksoi se temperatura e lartë dhe plazma me densitet të lartë, në të cilën reagimi mund të zgjasë për një kohë të gjatë, janë jetike.

Instituti i përmendur arriti 100 milionë gradë në 48 sekonda, që është një rekord botëror. Kjo ndodhi gjatë testeve të dhjetorit 2023 dhe shkurtit 2024. Rekordi i mëparshëm ishte 30 sekonda, i cili u arrit në vitin 2021. Yun tha për CNN se nuk është e lehtë të mbash një temperaturë kaq të lartë për shkak të natyrës së paqëndrueshme të plazmës me temperaturë të lartë.

Shkencëtarët e KFE thanë se ishin në gjendje të ruanin një temperaturë të tillë duke përdorur tungsten në vend të karbonit. Qëllimi është që deri në vitin 2026 të ruhen 100 milionë gradë në 300 sekonda. Ajo që shkencëtarët po bëjnë në Korenë e Jugut do të kontribuojë në zhvillimin e Reaktorit Ndërkombëtar Termonuklear të Francës, i njohur si ITER. Është tokamak francez që është më i madhi në botë.

Në Shtetet e Bashkuara në vitin 2022, ishte e mundur të prodhohej më shumë energji gjatë shkrirjes bërthamore sesa duhej për vetë eksperimentin. Për më tepër, një rekord në prodhimin e energjisë nga shkrirja u vendos pranë qytetit anglez të Oksfordit. Përkatësisht, 69 megaxhaulë energji janë prodhuar në 5 sekonda, e cila është e mjaftueshme për të furnizuar njëkohësisht me energji elektrike 12,000 shtëpi. Megjithatë, komercializimi i shkrirjes bërthamore është ende larg, raporton CNN.

LEXO EDHE:

Back to top button