Rindërtohet fytyra e mumjes më të famshme të Perusë

Arkeologët kanë rindërtuar fytyrën e mumjes më të famshme në Peru. Është mumja e Juanitës, e njohur edhe si Virgjëresha e Akullit e Inkasve. Ekspertët besojnë se Incas e sakrifikuan atë gjatë një rituali më shumë se 500 vjet më parë.

Shkencëtarët peruan dhe polakë dhe Oskar Nilsson, një ekspert në rindërtimin e fytyrës nga Suedia, punuan në krijimin e bustit. Fytyra u rindërtua në bazë të skanimeve të trupit të mumjes, matjeve të kafkës, analizës së ADN-së dhe karakteristikave etnologjike. Skuadrës iu deshën rreth 400 orë për të modeluar fytyrën.

Johan Reinhardt, arkeologia amerikane që gjeti mumjen në vitin 1995, thotë se tani duket edhe më e gjallë.

“Mendova se nuk do ta dija kurrë se si dukej kur ishte gjallë”, shtoi ai. Reinhardt dhe alpinisti peruan Miguel Zarate gjetën trupin e ngrirë të Juanitës në një lartësi prej 6400 metrash gjatë një ekspedite në vullkanin Ampato.

Ajo ishte e veshur me një tunikë ceremoniale dhe mantel, dhe rreth saj kishte objekte qeramike, duke përfshirë pjata dhe figurina. Hulumtimet tregojnë se Juanita ishte midis 14 dhe 15 vjeç në momentin e flijimit dhe shkaku i vdekjes ishte një goditje në pjesën e pasme të kokës, shkruan BBC.

Ekspertët besojnë se inkasit e droguan atë dhe e detyruan të gjunjëzohej para se ta godisnin në kokë për ta sakrifikuar për perënditë e tyre. Reinhard thekson se sipas sistemit të besimit Inca, një sakrificë e tillë u solli nder prindërve dhe viktimës një jetë të përtejme plot lumturi. Pas kësaj, fëmija adhurohej brez pas brezi si një lloj ndërmjetësi mes fshatarëve dhe perëndive”, thotë Reinhardt.

LEXO EDHE:

Back to top button