Roboti japonez i hënës i mbijeton ‘natës hënore’

Roboti japonez i mbijetoi “natës hënore” në hënë, e cila zgjat si dy javë në Tokë

Është një periudhë e të ftohtit ekstrem dhe errësirës së plotë, raporton BBC .

“Ne dërguam një komandë në #SLIM mbrëmë dhe morëm një përgjigje,” shkroi Jaxa (Agjencia Kombëtare e Kërkimeve Hapësinore e Japonisë) në X.

Gjatë uljes së pakëndshme muajin e kaluar, panelet diellore të landerit po përballeshin në drejtim të gabuar, duke e penguar atë të gjeneronte energji. Është vendosur në modalitetin e fjetjes. Një ndryshim në drejtimin e rrezeve të diellit e lejoi atë të dërgonte disa imazhe më vonë, por u mbyll përsëri kur ra nata hënore. Jaxa njoftoi se SLIM (Smart Lander për Hetimin e Hënës) nuk është projektuar për netët e ashpra hënore. Ata shkruan se në mes të shkurtit, kur dielli të shkëlqejë sërish në panelet diellore, ata do të vazhdojnë misionin.

“Lajmi se SLIM po rifillon pas një nate të ftohtë hënore është domethënës,” tha Dr Simeon Barber. “Mbijetimi i natës hënore do të jetë një nga sfidat kryesore teknologjike me të cilat do të përballemi nëse duam të nisim një mision afatgjatë në Hënë”.

Dr. Barber shpjegoi se SLIM u ul pranë ekuatorit të hënës, ku temperatura në Tokë arrin mbi 100 gradë Celsius në mesditë, por bie në -130 gradë Celsius gjatë natës.

Jaxa raportoi se komunikimi me robotin humbi shpejt, pasi ishte mesditë në hënë, që do të thotë se temperatura e pajisjeve të komunikimit ishte shumë e lartë. Ata thonë se kanë pritur që instrumentet të ftohen, më pas janë përgatitur për të vazhduar operacionin.

Gjatë periudhës së zgjimit, SLIM dërgoi imazhe të reja në Tokë. Jaxa shpreson që pasi t’i mbijetojë natës hënore, do të jetë në gjendje të rifillojë punën normalisht.

Landeri jo vetëm që është zgjuar, por vazhdon të mbledhë të dhëna shkencore. Imazhet e reja nga misioni të postuara në llogarinë në gjuhën japoneze të misionit tregojnë një zonë të re të hënës “që nuk ishte e dukshme herën e kaluar”, sipas një postimi të platformës X të përkthyer nga japonishtja duke përdorur Google Translate, raporton Space.com . Imazhet janë marrë duke përdorur kamerën e navigimit të misionit, shkruan zyrtarët e SLIM në një postim tjetër, megjithëse ekipi planifikon të rivendosë kontaktin vetëm kur temperaturat lokale bien në nivele më të sigurta.

Pas uljes së muajit të kaluar, Jaxa u bë agjencia e pestë kombëtare e hapësirës që zbarkoi një anije kozmike të sigurt në Hënë, pas Shteteve të Bashkuara, ish-BRSS, Kinës dhe Indisë.

Javën e kaluar, anija kozmike amerikane Odysseus u bë anija e parë kozmike robotike private që u ul me sukses në Hënë.

Ashtu si SLIM, ai gjithashtu u ul në mënyrë të vështirë. Intuitive Machines, e cila drejton anijen kozmike, beson se roboti u kthye në anën e tij gjatë uljes. Odiseu ende punon dhe komunikon me qendrën e Tokës . Ende nuk është publikuar asnjë pamje e ekspeditës.

 

LEXO EDHE:

Back to top button