Rreziqet që vijnë nga uji me klor i rubinetit – Kujdesi që duhet të tregoni

Rreziqet që vijnë nga uji me klor i rubinetit – Kujdesi që duhet të tregoni

Në shumë vende të botës përfshirë edhe Shqipërinë, uji përmban klor.

Në parim, kjo është diçka e mirë, por në praktikë mund ta konsiderojmë si një e keqe e domosdoshme.

Klorifikimi bëhet në varësi të burimit të ujit dhe ndotësve të tij.

Studimet tregojnë se uji i klorifikuar nuk është plotësisht i sigurt, megjithatë rreziqet në shëndet janë minimale në krahasim me përfitimet që sjell  ky proces.

E vërteta është që që pas viteve 1900, filtrimi dhe klorifikimi i ujit ka ndihmuar në shkatërrimin e shumë baktereve të ujit që shkaktojnë sëmundje.

Shtimi i klorit në ujë nuk do të thotë se uji është i pastër.

Sipas shkencëtarëve në çdo litër ujë të rubinetit gjenden miliona mikroorganizma.

Rreziqet që vijnë nga uji i klorifikuar

Që në vitin 1974, shkencëtarët kanë zbuluar se nënproduktet e klorit të përdorur për disiinfektimin e ujit të rubinetit shkaktojnë kancer.

Nënproduktet në fjalë formohen kur klori bie në kontakt me lëndë organike në ujë.

Rreziqet e këtyre nënprodukteve përfshijnë kancerin e fshikëzës dhe probleme me sistemin riprodhues.

Një studim i kryer në Tajvan zbuloi se konsumi i ujit të klorifikuar rrit rrezikun e kancerit të mushkërive, fshikëzës dhe veshkave.

Rreziku i kancerit si pasojë e klorifikimit

Pirja e ujit të klorifikuar rrit rrezikun e kancerit me 93%, thotë një studim i Këshillit Amerikan Për Cilësinë e Mjedisit.

Nga ana tjetër, shumë studime të tjera mjekësore tregojnë se në shumë femra që vuajnë nga kanceri i gjirit, kanë në organizmin e tyre 50-60 përqind më shumë nënprodukte të dëmshme të klorit.

Një studim tjetër thotë se pirja afatgjatë e ujit të klorifkuar rrit rrezikun e kancerit të fshikëzës me 80 përqind.

Megjithatë, pirja e ujit me klor përbën vetëm gjysmën e problemit.

Përdorimi i pishinave është njësoj i keq për organizmin.

Rreziqe të tjera për njeriun

Në ditët e sotme, shumë baktere po krijojnë rezistencë të lartë ndaj antibiotikëve dhe praktikave tradicionale të disinfektimit.

Ekspertët i druhen faktet se klorifikimi do të transformohet në një faktor vendimtar në rritjen e mikroorganizmave të dëmshëm dhe me rezistencë të lartë.

Sistemet e ujit janë kthyer në një vatër të nxehtë të këtyre mikroorganizmave, ndërkohë që autoritetet vazhdojnë të përdorin klorin,si alternative më e lirë por jo më efikase në pastrimin e ujit.

LEXO EDHE:

Back to top button