Rusët reagojnë ndaj mobilizimit: “Hidhemi në bluajtëse të mishit”

Pasi presidenti Putin shpalli mobilizimin e pjesshëm të popullsisë, ‘si të largohemi nga Rusia’ u ndezën në motorët e kërkimit.

Të mërkurën në mëngjes, presidenti rus Vladimir Putin njoftoi një fazë të re të luftës në Ukrainë: një mobilizim të pjesshëm të popullsisë.

Edhe pse forcat e vijës së ashpër kishin bërë thirrje për një lëvizje të tillë që në fillim, qeveria është përpjekur ta paraqesë konfliktin si një “operacion special ushtarak” të përmbajtur dhe jo si diçka që do të prekë drejtpërdrejt qytetarët. Kjo mund të jetë gati për të ndryshuar.

Në një intervistë për kanalin televiziv Rusia 24, Ministri i Mbrojtjes Sergei Shoigu tha se Rusia ka në dispozicion 25 milionë burra të aftë për punë, por do të thërrasë vetëm 300,000 me përvojë ushtarake. Atyre do t’u jepet trajnim shtesë përpara se të dërgohen në front dhe nuk do të përfshijë studentë ose ish-rekrutë.

Shoigu pohoi gjithashtu se 5,397 ushtarë rusë kishin vdekur në konflikt.

Të martën – pa asnjë debat apo diskutim publik – Duma kishte miratuar një ligj që vendos dënime për grabitje, refuzim për të luftuar, dorëzim dhe dezertim.

Rregullat e reja janë të zbatueshme gjatë mobilizimit, kohës së luftës dhe ligjit ushtarak – deri më tani, qeveria ka hezituar t’i referohet pushtimit të Ukrainës si një luftë, duke përdorur termin “operacion special ushtarak”. Sipas dekretit të ri, rezervistët do të trajtohen njësoj si ushtarët e rregullt, me kontratë, nëse nuk paraqiten në detyrë.

“Ata po e humbin luftën dhe duan të bëjnë diçka për të mos e humbur atë,” tha për Al Jazeera Oleg Ignatov, një analist me qendër në Moskë për Crisis Group.

“Unë mendoj se problemi kryesor është se ata kanë mungesë të personelit në terren – ata nuk kanë ushtarë të mjaftueshëm për të sulmuar Ukrainën, apo edhe për të mbrojtur zonat e pushtuara. Ata duan të mbyllin hendekun me ukrainasit dhe kjo është arsyeja pse ata shpallën mobilizimin”.

YouTube video

LEXO EDHE:

Back to top button