Rusia paralajmëron fundin e marrëveshjes së grurit në Detin e Zi

Rusia paralajmëron fundin e marrëveshjes së grurit në Detin e Zi

Rusia ka sinjalizuar se nëse kërkesat për të përmirësuar eksportet e saj të grurit dhe plehrave nuk plotësohen, atëherë ajo nuk do të zgjasë marrëveshjen që lejon eksportin e sigurt të produkteve gjatë kohës së luftës nga 3 porte ukrainase të Detit të Zi përtej 17 korrikut.

Moska bëri të njëjtin kërcënim dhe kërkesa në mars, më pas ra dakord javën e kaluar për të rinovuar për 60 ditë paktin e eksportit të Detit të Zi – i ndërmjetësuar fillimisht nga Kombet e Bashkuara dhe Turqia korrikun e kaluar me Rusinë dhe Ukrainën për të lehtësuar krizën globale të ushqimit.

Që nga marsi, Rusia duket se i ka dhënë përparësi dy kërkesave specifike: rifillimin e një tubacioni për të transportuar amoniak rus në portin ukrainas të Detit të Zi të Pivdennyi për eksport në tregjet globale; dhe rilidhja e bankës bujqësore të Rusisë, e njohur si Rossel4khozbank, me rrjetin ndërkombëtar të pagesave SWIFT.

“Nëse Rosselkhozbank nuk është e lidhur me SWIFT dhe nuk ka përparim në zbatimin e problemeve të tjera ‘sistematike’ që po bllokojnë eksportet tona bujqësore, atëherë ‘iniciativa e Detit të Zi do të duhet gjithashtu të kërkojë alternativa”– tha Ministria e Jashtme e Rusisë. një deklaratë dje.

Ai sugjeroi eksportet e tokës përmes Evropës si një alternativë, duke thënë se kjo rrugë ishte më e kushtueshme për Ukrainën.

LEXO EDHE:

Back to top button