Sa është borxhi global dhe pse është i rëndësishëm?

Sa është borxhi global dhe pse është i rëndësishëm?

Borxhi global nënkupton borxhin e shteteve, kompanive dhe çdo individi. Ishte i lartë para pandemisë së coronavirusit ndërsa është rritur më tej.

Shpenzimet e qeverisë për të mbrojtur vendet e punës dhe shëndetin e popullsisë kanë kontribuar në rritjen e borxhit global. Forumi Ekonomik Botëror (WEF) beson se kjo shumë e borxhit paraqet rrezik për ekonominë.

Ai arriti në 303 trilionë dollarë vitin e kaluar, nga 226 trilionë dollarë një vit më parë. Është rritja më e lartë që nga Lufta e Dytë Botërore.

Agresioni i Rusisë kundër Ukrainës inkurajon rritjen e vazhdueshme të borxhit global. Nëse vendet nuk mund të paguajnë borxhet e tyre, atëherë kjo rezulton në tregun financiar dhe një ngadalësim të zhvillimit ekonomik. Një recesion është gjithashtu i mundur.

Mungesa e parave për shërbimet publike, si kujdesi shëndetësor dhe arsimi, prek më së shumti të varfrit.

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Banka Botërore besojnë se 60 për qind e vendeve të varfra janë gati të mos jenë në gjendje të financojnë shërbimet publike. Për të zgjidhur problemin, FMN bëri thirrje për ristrukturimin e borxheve shtetërore.

LEXO EDHE:

Back to top button