Sa kushton përgjithësisht mjekësia në Zvicër?

Sa kushton përgjithësisht mjekësia në Zvicër?

Organizata tha se rreth 25 për qind e kostos së sigurimit shëndetësor bazë shkon në financimin e blerjes së barnave thelbësore.

Sipas hulumtimeve, njerëzit në Zvicër paguajnë dukshëm më shumë se ata në vendet fqinje evropiane për ilaçe. Në fillim të këtij viti, shoqata ombrellë për ofruesit e sigurimeve shëndetësore zvicerane, SantéSuisse, i tha faqes zvicerane të lajmeve 20 Minuten, se siguruesit dhe njerëzit në Zvicër tani shpenzojnë rreth 9 miliardë franga në vit për receta dhe ilaçe të tjera. Organizata tha se rreth 25 për qind e kostos së sigurimit shëndetësor bazë shkon në financimin e blerjes së barnave thelbësore.

SantéSuisse tha se nxitësit kryesorë të rritjes së primeve të kujdesit shëndetësor janë rritja e çmimeve të mjekësisë dhe shërbimeve të infermierisë në shtëpitë e kujdesit. “Në Zvicër, ne paguajmë shumë për ilaçe në krahasim me jashtë vendit,” tha zëdhënësi i SantéSuisse, Matthias Müller, përcjell albinfo.ch.

Ai shtoi se kostoja e barnave të patentuara është mesatarisht 9 për qind më e shtrenjtë në Zvicër sesa në pjesën tjetër të Evropës. Ndërkohë, për mjekime të tjera, njerëzit në Zvicër duhet të paguajnë dyfish, sipas hulumtimit. Gazeta shqyrtoi një krahasim të çmimeve zvicerane dhe gjermane për ilaçet. Për Paracetamolin, një kuti 500 miligramësh, 20 tabletash kushton mesatarisht 2,24 euro në një farmaci gjermane dhe 2,40 franga në një farmaci zvicerane – një shtesë prej shtatë për qind në Zvicër.

Në një shembull tjetër, Ibuprofen (400 miligramë, 20 tableta), kushtonte 3,45 euro në Gjermani dhe 5,90 franga në Zvicër, një shtesë prej 71 për qind. Një kuti pantoprazole (një ilaç që përdoret për trajtimin e refluksit gastrik) kushton 12.95 franga në Zvicër krahasuar me rreth 2.62 euro në Gjermani – një rritje prej 394 përqind.

Shoqata e farmacistëve, PharmaSuisse, tha për 20 Minuten se nuk po i ngarkonte konsumatorët për artikujt. Ai tha se 60 për qind e ilaçeve të tyre shiten me pothuajse humbje pasi gjëra të tilla si pagat dhe kostot logjistike janë marrë në pamje, përcjell tutje albinfo.ch.

A mund të përdoren recetat e huaja në Zvicër?

Farmacitë do të pranojnë vetëm receta të lëshuara nga mjekët në Zvicër. Pra, nëse jeni i ri në Zvicër, sigurohuni që të regjistroheni me një mjek lokal dhe bisedoni me të nëse keni nevojë për qasje në ilaçe që ofrohen vetëm me recetë.

A mund të importoni ilaçe në Zvicër?

Sipas agjencisë rregullatore të barnave të Zvicrës, Swissmedic, njerëzit “mund të importojnë një furnizim mujor të barnave në Zvicër për përdorimin e tyre, por jo për palët e treta”.

Ky rregull është si për banorët ashtu edhe për turistët. Kjo do të thotë që ju lejohet të sillni vetëm medikamente që do t’i përdorni vetë, (të përshkruara dhe jo) dhe jo t’ua shisni të tjerëve.

LEXO EDHE:

Back to top button