Sa shpesh i mbyll sytë? Mund të jetë shenjë e 7 problemeve shëndetësore

Frekuenca e ndezjes së syve mund të zbulojë probleme serioze shëndetësore, thonë ekspertët.

Mesatarisht, shumica e të rriturve mbyllin sytë një herë në 3 deri në 5 sekonda, gjë që ndihmon në mbajtjen e syve të lagësht dhe të pastër.

Në disa raste, pulsimi i tepërt ose shumë i vogël mund të sinjalizojë një sërë problemesh shëndetësore, nga alergjitë dhe çrregullimet e imunitetit deri te sëmundja e Parkinsonit.

semundja e Parkinsonit

Disa studime kanë zbuluar se shkalla e ndezjes pasqyron sasinë e dopaminës në tru. Sa më pak dopaminë të kemi, aq më shumë fiksohemi në një temë dhe aq më rrallë i mbyllim sytë.

Njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit nuk kanë mjaft dopaminë kimike në trurin e tyre sepse disa nga qelizat nervore që e bëjnë atë kanë ndaluar së funksionuari.

Kjo mund të shkaktojë simptoma të tilla si pulsime më të ngadalta dhe dridhje të duarve. Ka mbi 40 simptoma, por kryesoret janë ngadalësia e lëvizjes dhe ngurtësimi i muskujve. Ka disa trajtime, terapi dhe mbështetje të ndryshme për të ndihmuar në menaxhimin e kësaj gjendje.

Sëmundja e bazuar

Vezullimi më pak i shpeshtë mund të jetë gjithashtu një shenjë e sëmundjes së Graves (nganjëherë e njohur si sëmundja e Graves), një çrregullim i sistemit imunitar që çon në mbiprodhim të hormoneve tiroide (hipertiroidizëm).

Gjendja autoimune rrit shkallën metabolike të trupit, duke çuar në humbje peshe dhe një rënie të niveleve të energjisë. Shenja të tjera të zakonshme të sëmundjes janë ankthi, dridhjet, ndjeshmëria ndaj nxehtësisë dhe rrahjet e çrregullta të zemrës.

Rreth një e treta e pacientëve me sëmundjen Based zhvillojnë gjithashtu probleme me sytë, të njohura si sëmundja e syrit tiroide. Mund të shkaktojë fryrje të qepallave të syrit, tërheqje të qepallave. Kjo çon në pulsime më pak të shpeshta, sepse qepallat janë shumë të ngushta.

Megjithatë, mos pulsimi mjaftueshëm mund të shkaktojë tharje dhe dëmtim të kornesë së syrit. Në raste të rënda, mund të shkaktojë dhëmbëza të kornesë për shkak të mungesës së mbrojtjes. Sëmundja nuk mund të kurohet, por trajtohet në mënyrë terapeutike ose me kirurgji për të hequr të gjithë ose një pjesë të gjëndrës tiroide.

Goditja në tru

Sëmundje të tjera neurologjike përveç Parkinsonit, të tilla si goditja në tru, mund të ngadalësojnë shkallën normale të ndezjes së syve. Kjo ndodh sepse nervat e qepallave, nervi i fytyrës ose muskujt e qepallave mund të mbeten të dëmtuara.

Një goditje në tru është një sulm i trurit kërcënues për jetën që ndodh kur furnizimi me gjak në një pjesë të trurit ndërpritet – pa gjak, qelizat në trurin tuaj mund të vriten ose dëmtohen. Simptomat e goditjes përfshijnë fjalë të paqarta, mpirje, dobësi ose paralizë të fytyrës, krahut ose këmbës.

Dëmtim në kokë

Vezullimi më i ngadalshëm është lidhur gjithashtu me lëndimet e kokës tek atletët.

sindromi Sjogren

Nga ana tjetër, pulsimi i shpeshtë i syve mund të jetë një shenjë lodhjeje kur përpiqeni të kryeni një detyrë të vështirë, siç është drejtimi i makinës gjatë përgjumjes.

Vezullimi i tepërt mund të ndodhë kur trupi juaj po përpiqet të kompensojë sëmundjen e syrit të thatë, e cila mund të ndodhë për disa arsye.

Një prej tyre është sindroma Sjogren – një sëmundje autoimune që shkakton tharje të gjerë të pjesëve të trupit që prodhojnë lëngje, si lot dhe pështymë.

Sytë e thatë nga sindroma Sjogren mund të çojnë në kruajtje ose djegie, gjë që çon në rritjen e pulsimit. Zakonisht fillon te njerëzit midis moshës 40 dhe 60 vjeç dhe është shumë më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat.

Alergjitë dhe infeksionet

Alergjitë gjithashtu mund të rrisin shpeshtësinë e ndezjes së syve. Poleni, marimangat, grimi janë disa alergjenë që mund të shkaktojnë reaksion alergjik. Kur ekspozohet, trupi ndonjëherë reagon duke lëshuar histaminë në sy.

Kjo bën që enët e gjakut në sy të shtrihen dhe zmadhohen. Kjo mund t’i bëjë sytë tuaj të skuqur dhe të irrituar, duke shkaktuar thumbim. Ato mund të jenë të holluara me ujë dhe të fryrë.

Sindroma Tourette

Vezullimi i shpeshtë mund të jetë gjithashtu një tik motorik i lidhur me sindromën Tourette. Në MB, gjendja mendohet të prekë rreth 1% të popullsisë.

Tikët motorikë janë lëvizje të papritura, të pakontrolluara, si pulsimi i tepërt ose i përsëritur. Shkaku i sindromës Tourette është i panjohur, por mendohet se lidhet me problemet me një pjesë të trurit të quajtur ganglia bazale.

LEXO EDHE:

Back to top button