Sa të rrezikuar janë fëmijët e infektuar me Covid nga diabeti?
Që në moshë të hershme është vërtetuar se prania e diabetit rrit rrezikun e koronavirusit. Në të vërtetë, disa studime kanë treguar se përqindja e pacientëve me diabet është më e lartë tek personat që zhvillojnë simptoma të rënda të COVID-19, shkruan CBS News
Gjithashtu, norma të larta të diabetit janë raportuar në mesin e pacientëve që kanë zhvilluar COVID-19. Gjithashtu ekziston një korrelacion i qartë midis glicemisë dhe ashpërsisë së sëmundjes.
Rreziku i zhvillimit të COVID-19 të rëndë është më i lartë te njerëzit me hemoglobinë të lartë (HbA1c) përpara infeksionit. Kur reduktohet HbA1c, zvogëlohet edhe rreziku i zhvillimit të sëmundjeve serioze, raporton abcnews.al
Studimi i CDC
Nga ana tjetër, COVID-19 duket se çrregullon metabolizmin e glukozës, veçanërisht te personat që vuajnë nga diabeti. Një studim i CDC në SHBA duket se konfirmon këto shqetësime, veçanërisht te fëmijët.
Për të vlerësuar rrezikun për çdo diagnozë të re të diabetit (tipi 1, tipi 2 ose lloji tjetër) është llogaritur incidenca e diabetit te pacientët më të vegjël se 18 vjeç brenda 30 ditë pas infektimit me SARS-CoV-2.