Sekreti i energjisë dhe shëndetit: Ushqimet më të mira me probiotikë dhe prebiotikë natyralë

Sekreti i energjisë dhe shëndetit: Ushqimet më të mira me probiotikë dhe prebiotikë natyralë

Shëndeti i sistemit tretës po zë gjithnjë e më shumë vend në stilin modern të jetesës. Një florë e balancuar e zorrëve është thelbësore, jo vetëm për tretjen, por edhe për imunitetin, shëndetin e lëkurës dhe mirëqenien e përgjithshme të organizmit

Në këtë proces, probiotikët dhe prebiotikët luajnë një rol veçanërisht të rëndësishëm, aleatë të pazëvendësueshëm që mund të merren jo vetëm përmes suplementeve, por edhe në mënyrë të natyrshme nga ushqimi.

Më poshtë gjeni ushqimet më të mira që përmbajnë probiotikë dhe prebiotikë natyralë, të cilave ia vlen t’u kushtoni vëmendje, nëse dëshironi një sistem tretës të shëndetshëm dhe të ekuilibruar.

Çfarë janë probiotikët natyralë?

Probiotikët janë baktere të dobishme që ndihmojnë në ruajtjen e një mikroflore të shëndetshme në zorrë. Në vend që të mbështeteni gjithmonë te suplementet, mund t’i siguroni në mënyrë natyrale përmes ushqimeve të fermentuara, si:

▪ Kosi me kultura të gjalla, veçanërisht kefiri, i cili përmban më shumë lloje probiotike.
▪ Lakra turshi, burim tradicional probiotikësh dhe njëkohësisht i pasur me vitaminë C.
▪ Kimchi, një përzierje perimesh e fermentuar nga kuzhina koreane, e pasur me baktere të llojit lactobacillus.
▪ Pasta Miso, produkt japonez i fermentuar i sojës.
▪ Kombucha, një çaj i fermentuar që përmban probiotikë dhe enzima natyrale.

Këto ushqime ndihmojnë në rivendosjen e balancës bakteriale në zorrë pas përdorimit të antibiotikëve, zvogëlojnë fryrjet dhe përmirësojnë përthithjen e lëndëve ushqyese, transmeton Telegrafi.

Po prebiotikët, çfarë janë?

Ndryshe nga probiotikët që janë vetë baktere të gjalla, prebiotikët janë fibra që ushqejnë këto baktere të dobishme. Ato krijojnë kushtet ideale për rritjen dhe shumimin e mikroorganizmave të shëndetshëm në zorrë.

Burimet më të mira natyrore të prebiotikëve përfshijnë:

▪ Qepët dhe hudhrat, që përmbajnë inulinë, një fibër që stimulon rritjen e baktereve të mira.
▪ Preshi dhe shpargu, të pasura me fibra me efekt prebiotik.
▪ Bananet, sidomos ato të papjekura, që përmbajnë niseshte rezistente.
▪ Tërshëra dhe elbi, burime të shkëlqyera të beta-glukanit, një fibër që vepron si prebiotik.
▪ Çikorja dhe angjinaret, të pasura me inulinë dhe shumë të dobishme për tretjen.

Një strategji simbiotike për shëndetin e zorrëve

Duke kombinuar ushqimet që përmbajnë probiotikë me ato që janë të pasura me prebiotikë, krijoni një mjedis të favorshëm për një florë të shëndetshme të zorrëve. Kjo ndihmon jo vetëm tretjen, por edhe përmirëson imunitetin, përmirëson humorin dhe përkujdeset për lëkurën tuaj.

Përfshirja e këtyre ushqimeve në dietën e përditshme është një investim natyral, i shëndetshëm dhe i shijshëm në mirëqenien tuaj afatgjatë.

LEXO EDHE:

Back to top button