SHBA tjetër masë ndaj Kinës, Biden ndalon investimet teknologjike amerikane në Pekin

SHBA tjetër masë ndaj Kinës, Biden ndalon investimet teknologjike amerikane në Pekin

Presidenti amerikan Joe Biden nënshkroi një urdhër ekzekutiv që bllokon që investimet e kompanive teknologjike me seli në Shtetet e Bashkuara të shkojnë drejt Kinës.

Biden prezantoi politikën e tij industriale që përfshin dy plane madhore investimesh, që do ta kthejnë prodhimin e qarqeve gjysmëpërçuese në territorin amerikan.

“Bëhet fjalë për kthimin e krenarisë, për përmirësimin e jetesës në komunitetin që duam, ku jemi rritur dhe nga i cili nuk duam të largohemi. Ky është plani im. Plan për të investuar në Amerikë. Ne po e transformojmë vendin tonë”, tha Biden.

Pekini zyrtar reagoi menjëherë, duke e kritikuar lëvizjen. “Urdhri ekzekutiv i presidentit Joe Biden devijon seriozisht nga parimet e ekonomisë së tregut dhe konkurrencës së ndershme, të cilën Shtetet e Bashkuara gjithmonë e kanë promovuar”, ka deklaruar një zëdhënës i Ministrisë kineze të Tregtisë.

Sipas qeverisë kineze, masa e Biden do të ndikojë gjithashtu tek vendimet e bizneseve dhe do të çorodisë sigurinë e industrisë globale dhe zinxhirëve të furnizimit.

LEXO EDHE:

Back to top button