Shenjat që tregojnë se lagështia në shtëpi është shumë e lartë dhe zgjidhja e këtij problemi

A e dini se ajri në shtëpinë tuaj mund të marrë deri në 5 litra ujë në ditë që krijohet vetëm nga banorët? Dhe ai ujë shndërrohet lehtësisht në avull, i cili më pas krijon myk në mure dhe shkakton probleme të mëdha shëndetësore.

Kundër lagështirës dhe mykut duhet të ndërmerren hapa vendimtarë. Gjithçka varet nga problemi specifik, por ka një zgjidhje për të gjithë. Një qasje është nëse lagështia depërton në muret e vjetra të bodrumit, një tjetër është nëse muret janë të lagura për shkak të izolimit të pamjaftueshëm termik dhe ajrosjes së dobët të hapësirës, ​​dhe e treta është nëse është një çati e sheshtë që rrjedh dhe ka nevojë për riparim.

Lagështia në shtëpi

Të jetosh në një klimë të butë dhe të kesh 4 stinë me kushte të ndryshme moti është e mrekullueshme. Por pikërisht kushtet e tilla, me shi, borë, diell dhe ndryshim të temperaturave, kërkojnë që ndërtesat ku jetojmë të ruajnë një temperaturë dhe lagështi ideale. Ekzistojnë dy shkaqe kryesore të lagështirës së mureve. Duhet bërë dallimi midis lagështirës së shkaktuar nga rrjedhja dhe lagështisë së shkaktuar nga kondensimi.

Lagështia për shkak të rrjedhjeve të ujit është pasojë e hidroizolimit të dobët, dhe dhomat kryesisht marrin ngjyrë të verdhë dhe njolla kafe. Lagështia nga kondensimi është pasojë e termoizolimit të pamjaftueshëm dhe ajrosjes së dobët të hapësirës. Nëse muret nuk janë ndërtuar siç duhet, nëse nuk “marrin frymë”, do të ketë shumë lagështi dhe kondensatë në qoshe, dhe myku e pëlqen veçanërisht këtë.

Lagështia në shtëpinë tuaj duhet të matet për të kontrolluar sasinë e energjisë së humbur nga ventilimi. Konsumi i energjisë në shtëpi do të jetë më i ulët duke përdorur një matës lagështie.

Dritaret – një tjetër vend kritik

“Fajtorët” për akumulimin e shtuar të lagështirës në shtëpi janë, për rrjedhojë, dritaret. Ventilimi i rregullt është i rëndësishëm. Shtëpitë tona shpesh janë të “dehidratuara” për shkak të ngrohjes. Ju duhet të keni vënë re se si ata mbledhin shumë pluhur dhe kanë shumë elektricitet statik. Kjo për shkak se materialet e reja të ndërtimit për prodhimin e dritareve reduktojnë humbjen e nxehtësisë që ishte e zakonshme përmes dritareve dhe dyerve të vjetra prej druri që nuk “vulosnin”.

Nëse, për shembull, instalojmë zdrukthëtari të re perfekte, nuk do të ketë më drafte. Termikisht dhe akustikisht, keni izolim të shkëlqyer, por jo ventilim. Prandaj, nëse nuk keni pajisje të sofistikuara që rregullojnë ndryshimin e ajrit në hapësirën tuaj, bëni atë që bënin gjyshet tona – ajrosni shtëpinë në mëngjes kur ngriheni, por edhe para se të flini. Dhe kjo është edhe nëse jetoni në qendrën e qytetit të ndotur nga smogu. Freskia do të sjellë gjithashtu një ndjenjë ngrohtësie.

Muret e jashtme të njollosura nënkuptojnë se fasada duhet të riparohet

Mbi dhe rreth dritareve, në qoshet e dhomës, në pjesën e brendshme të mureve të jashtme, myku do të shfaqet tashmë në fillim të sezonit të ngrohjes, nëse hapësira, e cila nuk është mjaft e izoluar termikisht, nuk ajroset.

Ndihma e parë kundër mykut, lagështirës dhe kërpudhave

Për të luftuar këtë problem, kujdesuni për zgjidhjen përfundimtare – izolim të mirë të mureve, tavanit, fasadës. Ju do ta zgjidhni në mënyrë më efektive mykun ekzistues duke përdorur alkool 100%. Nëse nuk keni ose nuk mund të merrni alkool 100%, ekspertët rekomandojnë të përdorni të paktën 80% alkool sepse alkooli hollon edhe lagështinë në të cilën aplikohet. Zonat me myk rekomandohen të spërkaten, jo të fshihen, në mënyrë që sporet të mos përhapen më tej nëpër hapësirën e banimit.

Me ventilim dhe ngrohje adekuate, është e mundur që lagështia të mbahet ndjeshëm brenda kufijve të lejuar. Lagështia relative e ajrit në apartament duhet të jetë vazhdimisht ndërmjet 65 dhe 70%. Është shumë e rëndësishme që lagështia e tepërt e krijuar nga aktivitete të caktuara në apartament (trupi ynë, larja, dushi, gatimi etj.) të nxirret rregullisht jashtë duke ajrosur dhomat.

Mos kini frikë nga ajri i ftohtë – është i dobishëm

Ajri i ftohtë i jashtëm që arrin në dhomat e brendshme gjatë ajrosjes më vonë gjatë ngrohjes lidh lagështinë në vetvete. Herën tjetër që hapet dritarja, ajo del nga dhoma bashkë me ajrin e ngrohtë. Ajri i ftohtë i jashtëm që hyn në një dhomë të ngrohtë mund ta thajë hapësirën mjaft mirë – edhe gjatë motit me shi. Sa më i ftohtë të jetë ajri, aq më shumë avuj uji mund të mbajë. Prandaj, duke ajrosur me ajër të ftohtë në dimër, është e mundur të hiqni më shumë lagështi nga dhoma sesa në verë.

LEXO EDHE:

Back to top button