Shkencëtarët gjejnë kurën për shërimin e çdo kanceri?


Një pjesë e zbuluar e sistemit tonë imunitar mund të shfrytëzohet për të trajtuar të gjitha kanceret, thonë shkencëtarët.

Ekipi i Universitetit Cardiff zbuloi një metodë për të vrarë kancerin e prostatës, gjirit, mushkërive dhe të tjera në testet laboratorike.

Gjetjet, të botuara në Nature Immunology, nuk janë testuar te pacientët, por studiuesit thonë se ato kanë “potencial shumë të madh”.

Ekspertët thanë se edhe pse puna ishte akoma në një fazë të hershme, ishte shumë emocionuese.

Çfarë kanë gjetur ata?

Sistemi ynë imunitar është mbrojtja natyrale e trupit tonë kundër infeksionit, por gjithashtu sulmon qelizat kanceroze.

Shkencëtarët po kërkonin dhe më parë mënyra “jokonvencionale” të pazbuluara që sistemi imunitar sulmon në mënyrë të natyrshme tumoret.

Ajo që gjetën ishte një qelizë T brenda gjakut të njerëzve. Kjo është një qelizë imune që mund të skanojë trupin për të vlerësuar nëse ekziston një kërcënim që duhet të eliminohet.

Dallimi është se kjo mund të sulmojë një gamë të gjerë kanceresh.

“Ka një shans këtu për të trajtuar çdo pacient,” i tha BBC studiuesit Prof Andreë Seëell për BBC.

Ai shtoi: “Më parë askush nuk besonte se kjo mund të ishte e mundur.

“Ai rrit mundësinë e një trajtimi kancerogjeni ‘me një madhësi të përshtatshme’, një lloj të vetëm të qelizës T që mund të jetë në gjendje të shkatërrojë shumë lloje të ndryshme të kancereve në të gjithë popullsinë.”

Si punon?

Qelizat T kanë “receptorë” në sipërfaqen e tyre që i lejojnë ata të “shohin” në një nivel kimik.

Ekipi i Cardiff zbuloi një qelizë T dhe receptorin e saj që mund të gjente dhe të vriste një gamë të gjerë qelizash kancerogjene në laborator, përfshirë qelizat e mushkërive, lëkurës, gjakut, zorrës së trashë, gjoksin, kockën, prostatën, vezoret, veshkat dhe qelizat e kancerit të qafës së mitrës.

Me rëndësi, ajo la inde normale të paprekura.

Saktësisht se si e bën këtë ende është duke u eksploruar.

Ky receptor i veçantë i qelizave T ndërvepron me një molekulë të quajtur MR1, e cila është në sipërfaqen e çdo qelize në trupin e njeriut.

Mendohet se MR1 po flamullon metabolizmin e shtrembëruar që po ndodh brenda një qelize kanceroze në sistemin imunitar.

“Ne jemi të parët që përshkruajmë një T-qelizë që gjen MR1 në qelizat e kancerit – që nuk është bërë më parë, kjo është e para në llojin e vet,” i tha bashkëpunëtori i hulumtimit Garry Dolton për BBC.

Testi i trajtimit të kancerit: Kimioterapia ‘mund të bëhet më efektive’

Terapitë e kancerit të qelizave T tashmë ekzistojnë dhe zhvillimi i imunoterapisë së kancerit ka qenë një nga përparimet më interesante në këtë fushë.

Shembulli më i famshëm është CAR-T – një ilaç i gjallë i bërë nga inxhinieri gjenetike T-qelizat e një pacienti për të kërkuar dhe shkatërruar kancerin.

CAR-T mund të ketë rezultate dramatike që i shndërrojnë disa pacientë nga të qenit i sëmurë në mënyrë relaksuese në një falje të plotë.

Sidoqoftë, qasja është shumë specifike dhe funksionon vetëm në një numër të kufizuar kanceresh, ku ekziston një objektiv i qartë për të trajnuar qelizat T për të parë.

Studiuesit thonë se receptori i qelizave T mund të çojë në një trajtim “universal” të kancerit.

Pra, si do të funksiononte në praktikë?

Ideja është që një mostër gjaku të merret nga një pacient me kancer.

Qelizat e tyre T do të ekstraktohen dhe pastaj do të modifikohen gjenetikisht, kështu që ato u riprogramuan për të bërë receptorin që gjen kancerin.

LEXO EDHE:

Back to top button