Shkencëtarët kanë zbuluar një bimë që mund të rritet në Mars

Shkencëtarët kanë zbuluar një bimë që mund të rritet në Mars

Shkencëtarët kanë gjetur prova të reja premtuese që mund të ndihmojnë ta bëjnë Marsin një planet më mikpritës për njerëzit.

Edhe pse nuk ka gjasa që ne të jetojmë ndonjëherë në Hënë, ka shpresa se Marsi do të jetë i banueshëm për njerëzit. Sigurisht, ky nuk është një plan afatgjatë për njerëzimin pasi Planeti i Kuq kohët e fundit u konsiderua i pasigurt për jetën për më shumë se katër vjet.

Por shkencëtarët vazhdojnë të testojnë teoritë që mund të ndihmojnë në bërjen e këtij planeti shtëpinë tonë, dhe së fundmi ata kanë bërë një zbulim të madh.

Shkencëtarët nga Akademia Kineze e Shkencave kanë zbuluar se një specie e zakonshme myshku, Syntrichia caninervis, e cila është e aftë të rritet në mjedise ekstreme të shkretëtirës, ​​mund t’i rezistojë kushteve të ngjashme me Marsin, duke përfshirë thatësirën, nivelet e larta të rrezatimit dhe të ftohtit ekstrem.

Megjithëse myshk nuk është diçka që mund të hani, ai mund të jetë i dobishëm për ta bërë atmosferën marsiane më të banueshme.

Rritja e bimëve është një pjesë e rëndësishme e çdo misioni hapësinor afatgjatë, sepse bimët konvertojnë në mënyrë efikase dioksidin e karbonit dhe ujin në oksigjen dhe karbohidrate – në thelb ajrin dhe ushqimin që njerëzit kanë nevojë për të mbijetuar – thotë profesor Stuart McDaniel, një ekspert i myshkut në Universitetin e Floridës.

Përveç mbijetesës së kushteve të ngjashme me Marsin, ky lloj myshk u shërua shpejt nga dehidratimi pothuajse total. Mostrat e tjera të myshkut u vendosën në një frigorifer -80°C për tre ose pesë vjet dhe në një rezervuar me azot të lëngshëm për 15 ose 30 ditë përpara se të zhvendoseshin në rërë të sterilizuar për t’u kuruar.

Çuditërisht, bimët u shëruan mirë nga ekspozimi ndaj kushteve të tilla të vështira. Gjithashtu, myshk u ekspozua ndaj llojit të ekstremeve me të cilat do të përballej në Planetin e Kuq, të cilit ekzemplarët i mbijetuan.

Tani ka shpresa se myshk një ditë do të testohet në Mars ose në Hënë për të eksploruar mundësinë e kolonizimit të bimëve dhe rritjes në hapësirë.

Edhe pse hulumtimi nuk konfirmon se myshk mund të mbijetojë përfundimisht në Planetin e Kuq, sigurisht që është një hap në drejtimin e duhur.

– Ky myshk jashtëzakonisht tolerant mund të jetë një bimë premtuese pioniere për kolonizimin e Marsit – tha profesor Edward Guinan nga Universiteti Villanova, duke vënë në dukje se nevojiten më shumë kërkime.

LEXO EDHE:

Back to top button