Shkencëtarët kanë zbuluar një nga sekretet më të mëdha në lidhje me Çernobilin

Shkencëtarët kanë zbuluar një nga sekretet më të mëdha në lidhje me Çernobilin

Derrat e egër të Çernobilit kanë qenë një mister prej vitesh. Ndërsa radioaktiviteti i drerëve në zonë është ulur në mënyrë të parashikueshme gjatë dekadave, radioaktiviteti i derrit të egër ka mbetur çuditërisht i lartë.

Shkencëtarët më në fund kanë zbuluar se këta derra ukrainas nuk ishin ekspozuar vetëm ndaj rrezatimit nga fatkeqësia e vitit 1986, por edhe nga testimi atomik në vitet 1960.

Shkencëtarët nga Universiteti i Vjenës dhe Universiteti i Hanoverit e zgjidhën këtë enigmë radioaktive në vitin 2023 duke përdorur metoda të avancuara të matjes. Fatkeqësia e Çernobilit të vitit 1986 lëshoi ​​sasi të konsiderueshme cezium-137, një izotop radioaktiv me një gjysmë jetëgjatësi pak më shumë se 30 vjet. Më shumë se tre dekada pas incidentit, nivelet e izotopit pritej të kishin rënë me të paktën 50 për qind.

Thjesht nuk dallohet.

Megjithatë, këto reduktime të pritshme nuk janë parë në mishin e derrit të egër – nivelet e rrezatimit kanë mbetur pothuajse të pandryshuara gjatë 30 viteve të fundit. Duke përdorur matje më të sakta, ekipi zbuloi se ishte një tjetër izotop i ngjashëm: ceziumi-135, i cili ka një jetë shumë më të gjatë. Ky izotop është i vështirë për t’u matur sepse zbërthehet kaq rrallë.

– Për shkak të jetëgjatësisë së tij dhe prishjes së rrallë, nuk mund ta zbuloni thjesht me detektorë rrezatimi. Ju duhet të punoni me spektrometrinë e masës dhe të bëni përpjekje të mëdha për ta dalluar atë me saktësi nga atomet e tjera. Ne ia dolëm mbanë në këtë – shpjegoi profesor Georg Steinhauser, ekspert i rrezatimit.

U bë e qartë se derrat e egër nga Çernobili ishin të ngarkuar me cezium-135, kjo është arsyeja pse mishi i tyre është ende shumë radioaktiv. Megjithatë, lind pyetja se përse preken derrat e egër dhe jo dreri dhe gjahu i tjerë.

Një çështje e të ushqyerit

Ka shumë të ngjarë dieta e derrave të egër, e cila përfshin tartuf, kërpudha që gjenden 20 deri në 40 centimetra nën tokë. Ceziumi zhytet në tokë shumë ngadalë, kështu që tartufi nëntokësor vetëm tani kanë filluar të thithin ceziumin e lëshuar në aksidentin e Çernobilit.

Për shkak të kësaj doze të dyfishtë të rrezatimit me lëshim të ngadaltë, nivelet e kontaminimit në derrat e egër mbetën relativisht konstante për dekada, ndërsa lojërat e tjera në Çernobil arritën të rikuperoheshin dhe madje të lulëzojnë.

– Puna jonë tregon se sa komplekse mund të jenë marrëdhëniet në ekosistemet natyrore, por gjithashtu se përgjigjet për enigma të tilla mund të gjenden nëse matjet tuaja janë mjaft të sakta – shpjegoi Steinhauser.

LEXO EDHE:

Back to top button