Shkencëtarët kinezë kanë arritur të kurojnë diabetin duke përdorur qeliza staminale

Shkencëtarët kinezë kanë arritur të kurojnë diabetin duke përdorur qeliza staminale

Në një zbulim revolucionar mjekësor, shkencëtarët dhe mjekët kinezë kanë shëruar për herë të parë një pacient me diabet duke përdorur terapinë qelizore.

Pacientja 59-vjeçare, e cila vuante prej 25 vitesh nga diabeti i tipit 2, u përball me komplikacione të rënda nga sëmundja. Pavarësisht një transplanti të veshkave në vitin 2017, ai kishte humbur pjesën më të madhe të funksionit të pankreasit, i cili është çelësi për rregullimin e niveleve të glukozës në gjak dhe ishte i varur nga injeksione të shumta ditore të insulinës.

– Mendoj se hulumtimi paraqet një përparim të rëndësishëm në fushën e terapisë qelizore për diabetin – tha Timothy Kiefer, profesor në Departamentin e Shkencave Qelizore dhe Fiziologjike në Universitetin e Kolumbisë Britanike.

Studiuesit në mbarë botën po hetojnë transplantet e ishujve të pankreasit si një trajtim alternativ premtues, duke u fokusuar kryesisht në krijimin e qelizave të ngjashme me ishujt nga kulturat e qelizave burimore njerëzore. Pas më shumë se një dekade, skuadra kineze ka bërë përparim të dukshëm.

Në korrik 2021, një pacient iu nënshtrua transplantit të qelizave. Vetëm 11 javë më vonë ai nuk kishte më nevojë për insulinë dhe brenda një viti nevoja e tij për mjekim oral për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak u eliminua plotësisht.

Ekipi, i udhëhequr nga Yin Hao, një studiues kryesor në Spitalin Changzheng të Shangait, përdori dhe programoi qelizat mononukleare të gjakut periferik të pacientit. Ato u shndërruan në “qeliza farë” dhe indi i ishullit të pankreasit u rindërtua në një mjedis artificial.

Yin vuri në dukje se ky zbulim është një tjetër përparim në fushën e mjekësisë rigjeneruese, e cila përdor aftësitë rigjeneruese të trupit për të trajtuar sëmundjet.

Kina ka numrin më të lartë të njerëzve me diabet në nivel global. Sipas Federatës Ndërkombëtare të Diabetit, vendi ka 140 milionë njerëz me diabet, dhe rreth 40 milionë prej tyre janë të varur nga injeksionet e insulinës gjatë gjithë jetës.

Nëse kjo qasje e terapisë qelizore rezulton e suksesshme, Kiefer thotë se mund të çlirojë pacientët nga barra e barnave kronike, të përmirësojë shëndetin dhe cilësinë e jetës dhe të reduktojë kostot e kujdesit shëndetësor.

LEXO EDHE:

Back to top button