Shkencëtarët kinezë kanë vërtetuar se barishtet mund të rriten në tokën e hënës

Në një hap të madh drejt krijimit të bazave të qëndrueshme në Hënë, shkencëtarët kanë zbuluar një metodë për ta kthyer tokën hënore në tokë pjellore për rritjen e bimëve.

Duke kryer eksperimente në një laborator kinez, shkencëtarët kanë futur baktere në regolitin hënor, një tokë e simuluar hënore , për të rritur disponueshmërinë e fosforit, një lëndë ushqyese kryesore për bimët, shkruan “Hapësira” (Hapësira).

Rëndësia e këtyre gjetjeve është se ne mund t’i përdorim këto mikrobe për ta kthyer regolitin hënor në një medium të pranueshëm për rritjen e bimëve në serrat e ardhshme hënore, shpjegoi Jitong Xia nga Universiteti Bujqësor i Kinës, autori kryesor i studimit, i cili u botua në revistën Communications. biologji” (Communications Biology), raporton “Nature” .

Aciditeti i tokës i shkaktuar nga bakteret lehtësoi shpërbërjen e mineraleve të patretshme që përmbajnë fosfat, duke çliruar fosfor. Si rezultat, bimët e rritura në tokë të trajtuar kishin kërcell, rrënjë dhe gjethe më të forta në krahasim me ato pa trajtim mikrobik.

Duke adresuar sfidën e tokës së kufizuar hënore të Tokës, shkencëtarët përdorën regolit të simuluar, duke ricikluar vetitë kimike dhe fizike të regolithit autentik hënor duke përdorur materiale vullkanike nga malet Changbai në Kinë. Studimi përdori Nicotiana benthamiana, një bimë e përdorur shpesh në kërkime, në krahasim me Arabidopsis thaliana, e cila u përdor në studimin e mëparshëm amerikan.

Shkencëtarët amerikanë, në një studim vitin e kaluar, rritën Arabidopsis thaliana në tenxhere me një gram tokë të vërtetë hënore, duke zbuluar nevojën për të përmirësuar tokën hënore për rritjen optimale të bimëve.

Xia theksoi potencialin e një qasjeje të tillë mikrobike për rritjen e bimëve në serrat hënore, duke ofruar një zgjidhje më të qëndrueshme sesa transportimi i sasive të mëdha të tokës nga Toka. Kjo mund të zvogëlojë shumë barrën ekonomike të transportit për Tokën në Hënë.

Duke pasur parasysh potencialin e madh shkencor dhe ekonomik të Hënës, ne do të na duhet të krijojmë baza hënore me njerëz në të ardhmen. Por si mund të sigurojmë ushqim, oksigjen dhe ujë për anëtarët e ekuipazhit? Sigurisht, ne mund t’i çojmë në Hënë me raketa, por kjo është ekonomikisht e paqëndrueshme, beson Xia.

Përbërja e bimëve në rritje në Hënë premton të plotësojë nevojat afatgjata të ekuipazhit njerëzor për ushqim dhe oksigjen. Xia vuri në dukje se teknika e tyre mikrobike, përveçse ishte me kosto efektive, e arriti qëllimin me konsum shumë më të ulët të ngarkesës krahasuar me planet alternative.

LEXO EDHE:

Back to top button