Shkencëtarët paralajmërojnë për një “faktor x” të rrezikshëm që fshihet në shtresën e përjetshme të akullit të Tokës

Ndërsa ngrica e përhershme e Tokës vazhdon të shkrihet, shkencëtarët po paralajmërojnë edhe një herë se patogjenët e lashtë të fshehur në permafrost paraqesin një kërcënim të paparashikueshëm për ekosistemet dhe shëndetin.

Në dritën e shkrirjes së shpejtë të ngricës së përhershme të Tokës, ekziston një shqetësim në rritje midis shkencëtarëve për kërcënimet e mundshme të paraqitura nga patogjenët e lashtë të ruajtur në atë shtresë të përjetshme akulli për ekosistemet dhe shëndetin e njeriut, raporton Zimo.

Specialisti i sëmundjeve infektive nga Universiteti Umeå i Suedisë, Brigitta Evengaard, thekson pasigurinë që lidhet me njohjen e këtyre kërcënimeve.

Ekziston një “faktor X” për të cilin ne vërtet nuk dimë shumë, thotë Evengard.

Krahas sëmundjeve infektive që shpesh e kanë origjinën nga burime të reja, si popullata e kafshëve të egra, ka një rritje të zoonozave (infeksione që transmetohen nga kafshët te njerëzit), duke treguar një rritje epidemiologjike.

Ngjarjet katastrofike si Covid-19 pritet të bëhen më të shpeshta pasi ndryshimet klimatike dhe aktivitetet njerëzore zgjerohen në habitatet e kafshëve.

 

 

 

Parashikimet për infeksione të reja – të vështira

Ndërsa shembujt historikë flasin për kalimin e sëmundjes nga bujtësi në strehë në të njëjtën hapësirë ​​dhe kohë, koncepti i patogjenëve që bëjnë kapërcimin në kohë është një zonë relativisht e paeksploruar.

Megjithatë, incidente si shpërthimi i antraksit të vitit 2016 në Siberi, i cili çoi në një kufomë të ngrirë të kafshëve dhe ringjalljen e një virusi të amebës 50,000-vjeçare nga sedimenti nën një liqen rus, ofrojnë shembuj të prekshëm të rishfaqjes së patogjenëve të lashtë.

Studimet laboratorike të viruseve të ringjallur nxjerrin në pah vështirësitë në parashikimin e infeksioneve në kohë reale bazuar në hostet e kaluar, duke theksuar rëndësinë e të kuptuarit të shkallës dhe intensitetit të kontaktit virus-pritës.

Hulumtimet nga Universiteti i Otavës i Kanadasë sugjerojnë se shkrirja e akullit të Arktikut mund ta transformojë rajonin në një “tokë të mbarështimit për pandemi të reja”, me gjasat e përhapjes së virusit në rritje ndërsa shkrirja e akullnajave intensifikohet.

 

 

 

Permafrost nuk duhet të jetë më një territor i paeksploruar

Ndërkohë që frika për rikthimin e fruthit ose shfaqjen e viruseve të reja vazhdon, ndikimi i mundshëm i patogjenëve në përbërësit kryesorë të zinxhirëve ushqimorë nuk mund të përjashtohet as. Ndërsa akulli vazhdon të shkrihet, faktet e panjohura brenda sipërfaqes së ngrirë prej kohësh mund të paraqesin sfida të paparashikuara.

Prandaj Evengard thekson nevojën për kërkime të mëtejshme mbi permafrost. Ka shumë që ne nuk dimë, dhe një që është eksploruar shumë pak gjatë viteve është ngrirja e përhershme, thekson ajo.

Urgjenca për të përmirësuar mbikëqyrjen dhe kërkimin mbi përhapjet e mundshme në Arktik nënvizohet nga natyra e paparashikueshme e patogjenëve të lashtë dhe kërcënimet e tyre të mundshme për ekosistemet dhe shëndetin e njeriut.

LEXO EDHE:

Back to top button