Shkencëtarët zbuluan: Një pilulë që do të zëvendësojë stërvitjen?

Shkencëtarët zbuluan: Një pilulë që do të zëvendësojë stërvitjen?

Shkencëtarët kanë krijuar një lloj të ri të përbërjes që ka aftësinë të imitojë ushtrimet fizike dhe në të ardhmen të përdoret si një formë e suplementeve ushqimore. Komponimet mund të zëvendësojnë disa aspekte të aktivitetit fizik dhe ekspertët shpresojnë se do të përmirësojë metabolizmin dhe funksionin e muskujve.

“Ne nuk mund ta zëvendësojmë stërvitjen. Ushtrimi është i rëndësishëm në të gjitha nivelet. Por në shumë raste, nevojitet një zëvendësim”, thotë kimisti mjekësor Bahaa Elgendi i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit, siç raportohet nga BBC Science Focus.

Për njerëzit që nuk mund të ushtrojnë

Elgendi dhe kolegët e tij prezantuan gjetjet e tyre në takimin pranveror të Shoqatës Amerikane Kimike (ACS). Shkencëtarët shpresojnë se kjo “pilulë ushtrimesh” mund të ndihmojë në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme. Të tilla si sëmundjet e zemrës, sëmundjet neurodegjenerative (siç është çmenduria) dhe atrofia e muskujve.

Pilula do t’u drejtohet kryesisht njerëzve që nuk mund të ushtrojnë, siç janë të moshuarit ose pacientët, muskujt e të cilëve janë dobësuar nga sëmundja. Pilula gjithashtu mund të parandalojë humbjen e muskujve të shkaktuar nga ilaçet për humbje peshe.

Kërkohet testim i mëtejshëm

Më shumë se 10 vjet janë punuar për këtë përbërës që aktivizon proteina të specializuara, receptorë të lidhur me estrogjenin. Këto proteina rregullojnë efektin e ushtrimeve në muskuj. Kur u testuan te minjtë, ata zbuluan se përbërja rriti llojin e fibrave të muskujve që janë rezistente ndaj lodhjes, kështu që brejtësit kishin qëndrueshmëri më të madhe në vrapim.

Do të duhet pak kohë që kjo “pilulë magjike” të dalë në treg. Deri më tani, ajo është testuar vetëm në qelizat e miut. Hapi tjetër është testimi i kafshëve të tjera, dhe madje edhe kërkimi klinik, domethënë testimi i njerëzve.

 

LEXO EDHE:

Back to top button