Shkencëtarët zhbllokojnë misteret e “kompjuterit” më të vjetër në botë

Një pajisje 2000-vjeçare e cila shpesh quhet “kompjuteri” më i vjetër në botë është rikrijuar nga shkencëtarët duke u përpjekur të kuptojnë se si funksiononte. Mekanizmi Antikythera ka habitur ekspertët që kur u gjet në një anije të mbytur të epokës Romake në Greqi në 1901. Pajisja greke e lashtë greke mendohet se është përdorur për të parashikuar eklipset dhe ngjarje të tjera astronomike. Por vetëm një e treta e pajisjes mbijetoi, duke i lënë studiuesit të mendojnë se si funksiononte dhe si dukej. Pjesa e pasme e mekanizmit u zgjidh nga studimet e hershme, por natyra e sistemit të tij kompleks ingranazhesh në pjesën e përparme ka mbetur një mister. Shkencëtarët nga University College London besojnë se ata më në fund kanë thyer enigmën duke përdorur modelimin 3D kompjuterik. Ata kanë rikrijuar të gjithë panelin e përparmë dhe tani shpresojnë të ndërtojnë një kopje në shkallë të plotë të Antikythera duke përdorur materiale moderne. Mekanizmi është përshkruar si një kalkulator astronomik, si dhe kompjuteri i parë analog në botë. Ai është bërë prej bronzi dhe përfshin dhjetëra ingranazhe.

LEXO EDHE:

Back to top button