Shpërthimet e Islandës kanë ndezur një lloj të ri turizmi

Shpërthimet e Islandës kanë ndezur një lloj të ri turizmi

Në Islandë ekziston një thënie “Peta redast”, e cila konsiderohet motoja jozyrtare e kombit dhe e përkthyer lirshëm do të thotë “Gjithçka do të funksionojë në fund”.

Islandezët nuk janë të panjohur për shpërthimet vullkanike, por ky vit po ndodh shumë më afër shtëpisë. Kur u pyetën nëse islandezët janë në panik kur bëhet fjalë për shpërthimet vullkanike, përgjigja është jo. Arsyeja për këtë është pamja islandeze e Nënës Natyrë dhe e jetës së tyre në çarjen e dy pllakave tektonike së bashku me 32 vullkane aktive që shpërthejnë çdo 3 deri në 6 vjet.

– Imagjinoni 500 vjet më parë që keni qenë një fermer në Islandë. Ju kurrë nuk e dini se kur do të kishte një stuhi. Ju kurrë nuk e dinit se kur një vullkan do të shpërthejë dhe do të derdhë hirin në tokën tuaj. Kishte pasiguri të madhe. Mendoj se ka pasur mjaft ndikim në mentalitetin e popullit islandez – thotë Ragnihuldur Agustsdóttir, themeluesi i shfaqjes arsimore të lavës në Islandë.

Islandezët i kanë mbijetuar shumë pasigurive të tilla natyrore gjatë mijëra e më shumë viteve të jetesës në ishull. Jo vetëm që ia dolën të jetonin pranë vullkaneve, por edhe i shfrytëzuan ato, duke shfrytëzuar energjinë gjeotermale të vullkaneve për të ngrohur shtëpitë, për të siguruar energji elektrike, madje edhe për të pjekur bukë. Kështu, Islanda u bë prodhuesi më i madh i energjisë së gjelbër për frymë në botë.

LEXO EDHE:

Back to top button