Si duhet të ruhen qepët për të qëndruar të freskëta?
Ku dhe si të ruani qepët varet nëse ato janë të plota apo të copëtuara. Në përgjithësi, qepëve u pëlqen ajri i thatë dhe temperaturat e ulëta, dhe ruajtja e kushteve optimale të ruajtjes do të zgjasë ndjeshëm jetëgjatësinë e tyre.

Qepët e qëruara do të qëndrojnë në frigorifer për 10 deri në 14 ditë, dhe qepët e copëtuara për 7 deri në 10 ditë. Nëse një qepë e tërë ruhet në një vend të freskët dhe të thatë me ajrim të mirë, mund të ketë një jetëgjatësi prej 3 deri në 7 muaj, me kusht që të jetë e thatë, e fortë, me lëkurën e saj të paprekur dhe që nuk mbin.
Ruajtja në vend të freskët dhe të thatë
Temperatura ideale për ruajtjen e qepëve është midis 7 dhe 13 gradë Celsius, që do të thotë se vendi më i mirë për to është frigoriferi ose një vend tjetër i freskët dhe i thatë, si bodrum, qilar ose garazh.
Po frigoriferi?
Edhe pse mund të ruani edhe qepët e paqëruara të plota në frigorifer për disa ditë, ruajtja më e gjatë nuk rekomandohet. Qepët e lëna në frigorifer për një kohë të gjatë e shndërrojnë niseshtën në sheqer, duke i bërë ato të buta dhe të njoma.
Ulni nivelin e lagështisë
Qepët duhet të hiqen nga të gjitha qeset plastike të ushqimit përpara se të ruhen dhe të mbahen larg produkteve që lëshojnë lagështi, të tilla si patatet. Nëse e lini në një qese që nuk lejon qarkullimin e ajrit, mund të zhvillohet myku. Nivelet e larta të lagështisë mund të shkaktojnë gjithashtu mbirjen e qepëve. Në vend të një qese plastike, përdorni një qese rrjetë ose enë që lejon qarkullimin e ajrit.
Mbajeni në një vend të errët.
Përveç që hapësira është e thatë, e ftohtë dhe e ajrosur mirë, qepët duhet të mbrohen edhe nga rrezet e diellit direkte. Nxehtësia e krijuar nga rrezet e diellit ose një burim tjetër mund të nxisë rritjen e mykut dhe mikrobeve të tjera.
Si të ruani qepët e prera?
Ndryshe nga qepët e plota, qepët e copëtuara ruhen më së miri në frigorifer në një qese plastike të mbyllur ose në enë hermetike. Është e rëndësishme të dini se mollët, dardhat dhe selino thithin erën e qepëve nëse ruhen pranë tyre.
Ngrirja e qepëve
Edhe pse nuk rekomandohet ngrirja e qepëve të plota, ato të copëtuara funksionojnë mirë kur ruhen në frigorifer. Për këtë mund të vendoset në një qese ngrirëse, nga e cila duhet të shtrydhet sa më shumë ajër. Ngrirja ndryshon strukturën e saj, por do të jetë ende e dobishme për pjekje dhe çdo trajtim tjetër termik.