Si e ndryshoi atmosfera e Tokës murtaja e disa shekujve më parë?

Shkencëtarët kanë zbuluar një lidhje të çuditshme në akullin e Antarktidës midis niveleve të kaluara të dioksidit të karbonit atmosferik dhe pandemive shekullore globale, duke na kujtuar se sa lehtë njerëzit - ose mungesa e tyre - mund të formojnë planetin Tokë

Të dhënat më të mira për 2000 vitet e fundit vijnë nga dy bërthama akulli (Law Dome dhe WAIS Divide) që kanë pasur një ndikim të madh në modelimin e klimës dhe analizën e ciklit të karbonit. Rreth 2000 vjet më parë, perandoritë e mëdha filluan të shfaqen, Vezuvi shpërtheu dhe njerëzit ishin në luftë në të gjithë Evropën. Më vonë, sëmundjet e pakontrolluara si murtaja dhe sifilizi mbretëruan për shekuj, duke shkatërruar popullatën njerëzore.

Roli i Kristofor Kolombit

Analizat e bërthamave të akullit Law Dome dhe WAIS Divide tregojnë rezultate të ngjashme, megjithëse ka disa ndryshime në matjet e tyre të CO₂ atmosferike. Për shembull, Law Dome tregon një rënie të shpejtë të niveleve të CO₂ gjatë një periudhe 90-vjeçare që arriti fundin në vitin 1610, pas pasojave të kontaktit të parë midis Botës së Vjetër dhe të Re, kur shumë vendas vdiqën nga sëmundjet e sjella në Amerikë nga Christopher. Kolombi .

Numri i njerëzve në ato zona u ul ndjeshëm, komunitetet u larguan nga zonat e populluara më parë, bimësia filloi të rritet përsëri dhe pyjet e sapoformuara thithën sasi të mëdha të CO₂ nga atmosfera. Nga ana tjetër, bërthama WAIS Divide nuk tregon të njëjtën rënie dramatike të CO₂, por një rënie graduale që zgjati deri në shekullin e 17-të, raporton Science Alert.

Analiza e bërthamës së tretë

Për të shqyrtuar këto dallime më në detaje, paleoklimatologia Amy King e Antarktikut Britanik dhe kolegët e saj matën nivelet e CO₂ në një bërthamë të veçantë akulli (Skytrain Ice Rise), të shpuar në 2018-2019 nga skaji i Akullit të Antarktikut Perëndimor.

Ata analizuan seksione të Skytrain nga një thellësi prej 83.2 deri në 104 metra në mënyrë që të fitonin njohuri mbi gazrat e formuar midis 1454 dhe 1688. Rezultatet treguan se nivelet e dioksidit të karbonit në të vërtetë ranë gjatë asaj periudhe, me gjasë për shkak të ndryshimeve të mëdha në popullatën njerëzore dhe vegjetacionin tokësor. Megjithatë, edhe ajo rënie ishte më graduale se ajo në thelbin e Kupolës së Ligjit.

“Analiza jonë mbështet një ulje graduale të CO₂ prej 0.5 ppm (pjesë për milion) në dekadë nga 1516 në 1670,” shkruajnë King dhe kolegët e saj në studim, duke shtuar se pas një dekade, ndërsa numri i njerëzve u ul dhe vegjetacioni u rifitua, ndodhi përafërsisht U absorbuan 2,6 gigaton CO2.

Studimi, i titulluar Pajtimi i bërthamës së akullit të CO₂ dhe ndryshimi i përdorimit të tokës pas kontaktit Bota e Re-Bota e Vjetër, është botuar në revistën Nature Communications.

LEXO EDHE:

Back to top button