Si e vëzhgonin njerëzit hënën para ardhjes së teknologjisë moderne?

Mijëvjeçarë para se njeriu të shkelte në Hënë, ajo ishte objekt adhurimi dhe studimi nga popuj të ndryshëm.

Shekuj më parë anëtarët e qytetërimeve të shumta ishin të fiksuar pas vëzhgimit të satelitit natyror të Tokës dhe regjistrimit të të gjitha ndryshimeve dhe fazave të tij. Me kalimin e kohës, këto vëzhgime rezultuan në krijimin e kalendarëve të parë. Nëse mendoni se një cikël i plotë hënor zgjat rreth 29.5 ditë, vihet re se kjo është afërsisht sa një muaj. Nga ana tjetër, megjithëse shumica e njerëzve sot përdorin kalendarin Gregorian, cikli hënor ka mbetur një pjesë integrale e feve dhe kulturave në mbarë botën.

Një objekt adhurimi

Për mijëvjeçarë, hëna ka qenë e lidhur me hyjnitë e ndryshme, kjo është arsyeja pse ajo është bërë shumë e nderuar në mbarë botën. Në shumë kultura, Dielli dhe Hëna shpesh përfaqësoheshin si vëlla dhe motër ose një lloj shoqëruesi dhe pothuajse gjithmonë u caktohej seksi i kundërt. Disa nga sundimtarët më të famshëm të hënës ishin gra si Selena, e cila adhurohej nga helenët e lashtë dhe besohej se e kishte çuar hënën nëpër qiell çdo natë në karrocën e saj. Kinezët nderuan perëndeshën Chan E, historia e së cilës është një element kyç në zhvillimin e Festivalit të Hënës së Plotë. Ndërsa në Egjiptin e lashtë ajo përshkruhej në formën e perëndive Konsu dhe Thoth.

Me zhvillimin e shkencës, njerëzit mësuan gjithnjë e më shumë për hënën. Me kalimin e kohës, janë shfaqur teori të shumta rreth ndikimit të tij. Shumë besonin se objektet qiellore ndikonin në personalitetin, shëndetin dhe sëmundjet – për shembull, ata mendonin se hëna shkaktonte në mënyrë specifike ethe dhe madje edhe ndryshime të papritura të humorit. Shkencëtarët janë ende duke hetuar nëse sjellja e njerëzve dhe e kafshëve është vërtet e lidhur me ciklet hënore. Edhe pse, siç e di çdo shkencëtar, korrelacioni nuk do të thotë shkak.

Fjalët “i çmendur”, “i çmendur” dhe “çmenduri” rrjedhin nga fjala latine për hënën – Luna.

Në fillim të shekullit të 17-të, pati një pikë kthese

Në 1609, Thomas Harriot vendosi një tub me një lente konveks dhe një okular konkav në syrin e tij. Papritur ai pa një hënë pesë herë më të madhe, me detaje që syri i njeriut nuk i kishte parë më parë. Ai skicoi atë që pa me të, duke theksuar kalimet midis maleve dhe majave të kratereve. Që atëherë, ka evoluar shumë përsa i përket studimit të Hënës – nga mjetet tek vetë kuptimi – por është e rëndësishme të theksohet se gjithçka filloi me këtë vëzhgim të parë përmes teleskopit më të hershëm.

LEXO EDHE:

Back to top button