Si është të hash tono: Një aventurë shijesh që sfidon shëndetin!

Tuna është një nga llojet më të njohura të peshkut për t'u ngrënë në Evropë dhe ka një reputacion të mirë për përmbajtjen e lartë të selenit.

Nutricionistët peshojnë përfitimet e ngrënies së tonit dhe japin përgjigje për pyetjet më të shpeshta: A është toni i mirë për ju në përgjithësi? A duhet të shqetësoheni për përmbajtjen e merkurit? Po në lidhje me shëndetin e oqeaneve tona?

Ja çfarë duhet të dini përpara se të hapni kanaçen tuaj të radhës me ton.

A është toni i shëndetshëm?

Tuna është po aq ushqyese sa mund të jetë ushqimi ushqyes.

Është i pasur me proteina, minerale dhe vitamina, thotë Chris Vogliano, një nutricionist dhe drejtor i kërkimit në organizatën jofitimprurëse arsimore Food and Planet. Ka më shumë selen se çdo mish tjetër. Është gjithashtu i ulët në yndyrë, thekson Dr. Vogliano – por kjo do të thotë se është më i ulët në acide yndyrore omega-3 se disa ushqime të tjera deti, raporton NYT.

Nuk ka shumë dallime ushqyese midis tonit të konservuar, sushit dhe biftekut të tonit, shtoi ai. Gatimi i peshkut mund të zvogëlojë përmbajtjen e tij të vitaminës D dhe procesi i konservimit mund të lajë disa lëndë ushqyese, tha ai, por vlera e tij ushqyese është kryesisht e njëjtë.

Një pengesë e madhe shëndetësore e tonit, thonë ekspertët, është rreziku i merkurit, një neurotoksine. Ky metal i rëndë hyn në oqean kryesisht përmes aktiviteteve njerëzore si djegia e lëndëve djegëse fosile. Përthithet nga organizmat e vegjël dhe kalon në zinxhirin ushqimor, duke u grumbulluar në specie më të mëdha si peshkaqenë, peshk shpatë dhe, po, ton.

Ndikimi i merkurit

Në përqendrime mjaft të larta, merkuri mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore. Rastet e helmimit me merkur janë të rralla, por ekspertët janë të shqetësuar për efektet afatgjata të merkurit në tru – dhe nivelet e ngritura janë shpesh më të zakonshme në popullatat urbane dhe bregdetare që hanë më shumë ushqim deti.

Pra, çfarë do të thotë kjo për ngrënësit e tonit? Përgjigja është e nuancuar sepse sasia e merkurit varet nga speciet – dhe ka 15 lloje tone, të cilat të gjitha mund të përfundojnë në pjatën tuaj. Më të voglat (dhe shpesh më të lirat) kanë shumë pak merkur. Albacore (ton fin) dhe toni i verdhë mund të kenë tre herë më shumë; Sytë e mëdhenj dhe pendët blu mund të përmbajnë shumë më tepër, tha Dr. Vogliano.

Sa ton duhet të hani?

Për shkak se merkuri është veçanërisht i rrezikshëm për fëmijët dhe gratë shtatzëna, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nxjerr udhëzime për konsumimin e ushqimeve të detit që shpesh e përmbajnë atë. Ata rekomandojnë jo më shumë se tre racione me ton “të lehtë” të konservuar në javë ose një porcion albacore ose të verdhë nëse jeni shtatzënë dhe më pak për fëmijët nën 12 vjeç.

Shumica e vendeve të tjera të zhvilluara vendosin kufij më të ulët dhe shumë ekspertë rekomandojnë që gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël të shmangin fare peshkun.

FDA. nuk vendos kufij për të tjerët, por ekspertët thonë se do të ishte mirë të ndiqni të njëjtat udhëzime.

Njerëzit që hanë rregullisht ton kanë nivele më të larta të merkurit në gjak sesa ata që nuk hanë, edhe pse metali largohet kryesisht nga trupi pas disa muajsh. Edhe në rastet e rralla të konfirmuara të helmimit me merkur pas ngrënies së ushqimeve të detit, shumica e pacientëve shërohen pasi ndryshojnë dietën e tyre.

“Nuk ka asnjë nivel që është pa rrezik,” paralajmëroi Tracy J. Woodruff i Universitetit të Kalifornisë, San Francisko. Nga ana tjetër, ka dëshmi se ngrënia e peshkut mund të ketë përfitime të trurit që i tejkalojnë rreziqet.

“Nëse jeni një i rritur i shëndetshëm dhe hani ton herë pas here – ndoshta nuk është e tmerrshme,” përmblodhi Dr. Druri.

A është e mirë ngrënia e tonit për planetin?

Peshkimi i tonit vazhdon të ndikojë, veçanërisht jashtë shtetit. Ndryshe nga salmoni apo karkaleca, pothuajse i gjithë toni kapet në egër. Llojet më të vogla si toni skipjack janë kapur në rrjeta gjigante që kapin edhe peshq të tjerë, duke shkatërruar ekosisteme të tëra.

Llojet e mëdha të tonit paraqesin një problem tjetër: thjesht nuk ka shumë peshq. Tuni më i madh, i cili shpesh dërgohet në tregjet japoneze, mund të jetë më shumë se 3 metra i gjatë, të peshojë sa një piano dhe të shitet për më shumë se një milion euro.

Grabitqarët kryesorë si këta nuk do të jenë kurrë të shumtë, siç është rasti me skumbri dhe sardelet që hanë, dhe peshkimi gjithashtu i ka kërcënuar seriozisht.

Bluja e Paqësorit, ndoshta specia më e rrezikuar e tonit për shkak të mbipeshkimit, është reduktuar në vetëm 10 për qind të popullsisë së saj të mëparshme.

LEXO EDHE:

Back to top button