Si mund t’i mësoni fëmijës tuaj matematikën?!

Si mund t'i mësoni fëmijës tuaj matematikën?!

Matematika mund të jetë një fushë e vështirë për t’u kuptuar nga shumë fëmijë. Ndërsa disa fëmijë mund t’i kuptojnë konceptet e matematikës në mënyrë më intuitive, mund të mos jetë e lehtë për të tjerët. Këtu hyn roli juaj si prind. Ka disa mënyra se si prindërit mund t’i ndihmojnë të vegjlit e tyre të praktikojnë dhe përmirësojnë aftësitë e tyre matematikore në mënyrë që të kenë sukses në këtë fushë. Lexoni për disa strategji të dobishme për t’ju ndihmuar t’i mësoni fëmijët tuaj rreth matematikës.

1. Filloni me numërimin
Mësimi i matematikës fillon me numërimin. Besoni apo jo, ju mund të filloni t’i mësoni fëmijsë tuaj si të numërojë dhe koncepte të tjera të thjeshta matematikore që në moshë shumë të hershme. Për shembull, nëse keni tre mollë, vendosini në tryezë dhe ftojeni fëmijën t’i numërojë me ju. Ky lloj aktiviteti i ndihmon fëmijët e vegjël të fillojnë të kuptojnë konceptin e numrave në formën e tyre më të thjeshtë.

2. Përdorni fotografi
Fotografitë janë mjete të dobishme kur u mësojnë fëmijëve konceptet e matematikës. Përfshirja e ndihmësve dhe figurave vizuale mund t’i bëjë konceptet më të lehta për t’u kuptuar për fëmijët që sapo kanë filluar të mësojnë se si të numërojnë. Përveç ndihmës së fëmijëve për të mësuar se si duket secili numër, fotografitë mund të përdoren gjithashtu për t’i mësuar fëmijët rreth mbledhjes dhe zbritjes. Nëse fëmija juaj ka vështirësi të kuptojë këto lloje të koncepteve bazë të matematikës, fotografitë mund të bëjnë të gjithë ndryshimin.

3. Bëni kartolina
Kartolinat janë gjithashtu mjete efektive mësimore kur u mësoni fëmijëve matematikë. Ato ofrojnë një përvojë praktike të të mësuarit dhe mund të bëhen lehtësisht në shtëpi me sendet e përditshme që mund të keni pranë. Për shembull, nëse fëmija juaj po përpiqet të kujtojë se si duket numri pesë, nuk ka nevojë të dilni dhe të blini kartolina të shtrenjta nga dyqani. Në vend të kësaj, kapni disa karta tregues dhe shkruani numrat një deri në pesë në secilën kartë me një shënues. Më pas përdorni një shënues fshirjeje të thatë ose shkumës për të vizatuar sasinë përkatëse të objekteve në secilën prej pikave që përfaqësojnë atë numër të veçantë. Në këtë rast, vizatoni katër yje në katër pika dhe pesë yje në pikën e pestë. Bëni këtë për secilin nga numrat nga një deri në pesë.

4. Bëjeni matematikën argëtuese
Të mësuarit e matematikës nuk duhet të jetë një përvojë e mërzitshme për fëmijët. Ka shumë mënyra për të përfshirë konceptet e matematikës në jetën tuaj të përditshme në mënyra që e bëjnë mësimin më emocionues dhe tërheqës.

Për shembull, nëse fëmija juaj po mëson për thyesat, ju mund të ndani një mollë në dy pjesë të madhësisë së njëjtë në mënyrë që fëmija juaj të mund të shohë se si duket “gjysma”. Fëmijët shpesh janë në gjendje ta kuptojnë më lehtë konceptin kur mësimdhënia është endur në jetën e tyre të përditshme dhe jo nga një tekst shkollor ose në një mjedis tradicional në klasë.

5. Përdorni mjete mësimore praktike
Ka shumë mënyra se si mund t’i mësoni fëmijës suaj koncepte të ndryshme matematikore duke përfshirë mjete mësimore praktike, shumë prej të cilave mund t’i gjeni në shtëpinë tuaj ose në shkollë. Ndërsa këto mjete mësimore kanë për qëllim kryesisht t’u mësojnë fëmijëve si të numërojnë, ato mund të përdoren gjithashtu për t’i ndihmuar ata të mësojnë edhe koncepte të tjera themelore matematikore. Mendoni pak se si fëmija juaj mund të mësojë më mirë përpara se të prezantoni ndonjë nga këto mjete mësimore. Përndryshe, ato mund të rezultojnë të jenë më shumë një shpërqendrim sesa një pasuri për të dy ju.

6. Luaj lojëra matematikore
Lojërat matematikore janë një mënyrë e thjeshtë dhe argëtuese për t’i ndihmuar fëmijët të mësojnë se si të zgjidhin problemet matematikore ndërsa argëtohen. Lojërat si Yahtzee, Baffle dhe Domino përdorin të gjitha procesin e shtimit. Për ta bërë mësimin më të aksesueshëm për fëmijën tuaj, mund t’i mësoni atij se si të luajë një sërë lojërash matematikore në shtëpi me sendet e përditshme që keni në dorë.

7. Përdorni objekte të përditshme
Mësimi i fëmijëve për matematikën është edhe më i lehtë kur përdorni sende të përditshme. Për shembull, gjithmonë mund të përdorni një vizore për t’i mësuar fëmijët rreth matjeve, dhe një kuti vezësh është një mjet i shkëlqyeshëm për të demonstruar konceptin e shumëzimit me grupe të vogla objektesh.

Këto janë vetëm disa nga mënyrat e thjeshta që mund të përdorni për të ndihmuar në përforcimin e koncepteve themelore të matematikës me fëmijët. Ndiqni këto këshilla për të filluar t’i mësoni vogëlushit tuaj matematikën shpejt dhe me efektivitet. Konceptet e matematikës janë një komponent integral i rrugëtimit akademik të fëmijës suaj, pasi ato nevojiten për të pasur sukses në shkollë dhe më gjerë. Ndiqni këto këshilla për ta bërë mësimin e matematikës më argëtues dhe më tërheqës për fëmijën tuaj.

LEXO EDHE:

Back to top button