Si ndihmon çaji në kontrollin e diabetit?

Çaji i zi është treguar të jetë më i miri, megjithëse llojet e tjera ndihmojnë gjithashtu në rritjen e sekretimit të glukozës në urinë dhe në uljen e rezistencës ndaj insulinës.

Rituali i pirjes së çajit është qetësues dhe prej kohësh njihet si i mirë për shëndetin. Llojet e ndryshme të çajit kanë efekte të ndryshme në trup dhe hulumtimet tregojnë se ky ritual redukton me 28 për qind shanset për të zhvilluar diabetin e tipit 2.

Ekspertët besojnë se çaji ka efekte të forta antioksiduese dhe anti-inflamatore që përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës, raporton Daily Mail. Efektet ishin veçanërisht të forta në çajin e zi, i cili gjithashtu përfshin fermentimin mikrobik në procesin e prodhimit.

Studiuesit nga Universiteti i Adelaide në Australi dhe Universiteti Juglindor në Kinë studiuan zakonet e përditshme të pirjes së çajit të 1,923 të rriturve kinezë. Të përfshirë janë personat që nuk pinë çaj rregullisht dhe ata me histori të pirjes së vetëm të një lloji çaji.

Ata janë pyetur për frekuencën e pirjes së çajit dhe llojin, si çaji jeshil, i zi, i errët apo ndonjë tjetër. Rezultatet u analizuan për sa i përket rezultateve të testit për sasinë e sheqerit në urinë, rezistencën ndaj insulinës dhe statusin glicemik.

Si ndihmon çaji?

Pirja e përditshme e çajit shoqërohet me rritjen e sekretimit të glukozës urinar dhe reduktimin e rezistencës ndaj insulinës, duke sugjeruar një shans më të ulët të para-diabetit dhe zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Njerëzit me diabet shpesh vuajnë nga riabsorbimi renale i glukozës, që do të thotë se veshkat e tyre marrin më shumë glukozë, duke e penguar atë të ekskretohet në urinë dhe duke kontribuar në nivele më të larta të sheqerit në gjak.

Duke paraqitur rezultatet e tyre në Shoqatën Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD), në Hamburg, Gjermani, studiuesit zbuluan se ata që konsumonin herë pas here një filxhan çaj kishin një rrezik 15 për qind më të ulët të prediabetit dhe një rrezik 28 për qind më të ulët të diabetit të tipit 2. , krahasuar me ata që nuk pinë kurrë çaj.

Çaji i zi është fitues

Këto përfitime ishin më të theksuara tek ata që pinin çaj të zi çdo ditë.

Ata që pinin çaj të zi kishin një rrezik 53 për qind më të ulët të prediabetit dhe një rrezik 47 për qind më të ulët të diabetit të tipit 2, edhe pasi morën parasysh faktorët e vendosur të rrezikut, duke përfshirë indeksin e masës trupore (BMI), presionin mesatar arterial të gjakut, glukozën plazmatike të agjërimit. kolesteroli, marrja e alkoolit, statusi i duhanpirjes, historia familjare e diabetit dhe ushtrimet e rregullta.

Studiuesit theksuan se gjetjet ishin vëzhguese, kështu që ata nuk mund të vërtetojnë një marrëdhënie shkak-pasojë, por ata shpresojnë që kërkimet e mëtejshme do të ndodhin.

LEXO EDHE:

Back to top button