Si ndikon sheqeri në lëkurën tonë – këto janë pesë efekte anësore
Si ndikon sheqeri në lëkurën tonë – këto janë pesë efekte anësore

Për shumë prej nesh, sheqeri është një dobësi. Pavarësisht nëse është një copë çokollatë, tortë, apo thjesht një kafshatë e diçkaje të ëmbël, është e vështirë të injorosh këtë dëshirë. Ndërsa kënaqja me ëmbëlsirat mund të duket e mirë dhe e shijshme për momentin, është e dëmshme për njerëzit me diabet ose probleme me zemrën. Dhe jo vetëm kaq, sheqeri i tepërt mund të ketë një efekt të dëmshëm në lëkurën tonë. I njëjti sheqer që ne shijojmë aq shumë mund të shkaktojë akne, të përshpejtojë plakjen dhe madje të dëmtojë shtresën mbrojtëse të strukturës së lëkurës sonë.
Cilat janë efektet anësore:
Përshpejton plakjen
Lidhja mes sheqerit dhe shëndetit të lëkurës tregon se sheqeri mund të shkaktojë plakje të parakohshme të lëkurës. Sheqeri kontribuon në një proces të njohur si glikacion, ku molekulat e sheqerit lidhen me proteina si kolagjeni dhe elastina. Këto proteina janë përgjegjëse për ruajtjen e lëkurës së fortë, të re dhe elastike. Ndërsa ndodh glikacioni, këto proteina dëmtohen, duke çuar në vija të holla, rrudha dhe lëkura të varura.
Kontribuon në aknet
Sheqeri dhe shëndeti i lëkurës janë gjithashtu të lidhura kur bëhet fjalë për aknet. Ngrënia e shumë sheqerit shkakton rritje të niveleve të insulinës, të cilat mund të rrisin prodhimin e yndyrës në lëkurë. Ato mund të bllokojnë poret dhe të kontribuojnë në shfaqjen e akneve.
Dëmtimet e kolagjenit dhe elastinës
Sheqeri dhe shëndeti i lëkurës lidhen më tej nëpërmjet efektit të sheqerit në kolagjen dhe elastinë. Ata janë përgjegjës për lëkurën e lëmuar dhe elastike. Kur sheqeri konsumohet në sasi të mëdha, ai lidhet me këto qime, duke i dobësuar ato dhe me kalimin e kohës e bën lëkurën më të prirur ndaj rrudhave, rënies dhe tharjes.
E përkeqëson psoriazën
Rrit inflamacionin e lëkurës
Ky është një nga efektet anësore më të zakonshme të sheqerit dhe nxit inflamacionin në të gjithë trupin, dhe lëkura nuk bën përjashtim. Nivelet e ngritura të sheqerit në gjak mund të shkaktojnë lirimin e citokineve pro-inflamatore, të cilat mund të çojnë në sëmundje të lëkurës si ekzema, rosacea dhe skuqje ose ënjtje të përgjithshme. Ky inflamacion i vazhdueshëm mund të komprometojë gjithashtu procesin e shërimit të lëkurës, duke çuar në periudha më të gjata të rikuperimit.
Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon që sheqernat e shtuara – që gjenden në ushqime, pije dhe madje edhe burime natyrore si mjalti dhe lëngjet e frutave – të kufizohen në jo më shumë se 10 për qind të kalorive ditore. Për një shëndet optimal, ai sugjeron një reduktim të mëtejshëm në rreth 5 për qind të marrjes totale ditore.
Shoqata Amerikane e Zemrës vendos udhëzime specifike, duke i këshilluar gratë të konsumojnë jo më shumë se 100 kalori nga sheqernat e shtuara (rreth 6 lugë çaji) dhe burrat të konsumojnë jo më shumë se 150 kalori (rreth 9 lugë çaji) në ditë. Megjithatë, shumë njerëz i kalojnë këto kufij, duke kontribuar në probleme shëndetësore si obeziteti, diabeti dhe sëmundjet e zemrës. Reduktimi i marrjes së sheqerit është thelbësor për të ruajtur shëndetin afatgjatë dhe për të parandaluar sëmundjet kronike.