Si përfundim, a përbën rrezik për shëndetin përdorimi i Botox?

Si përfundim, a përbën rrezik për shëndetin përdorimi i Botox?

Botox është një trajtim kozmetik i zakonshëm. Por a është një mënyrë e sigurt për të zhdukur rrudhat dhe linjat e holla? Apo një toksinë që rregullon tiparet tuaja në një shprehje të përhershme “të ngrirë”? Sido që të jetë, Botox është një kthyer në trend por rezulton se mund të ketë disa efekte të qëndrueshme shëndetësore nga përdorimi afatgjatë, shkruan BBC.

Shumica e efekteve anësore të raportuara janë të vogla dhe kalimtare. Ato përfshijnë dhimbje, ënjtje ose mavijosje të lehtë në vendin e injektimit dhe dhimbje koke dhe simptoma të ngjashme me gripin për 24 orët e para. Nganjëherë mund të shfaqen edhe dobësi të përkohshme dhe rënie në fytyrë.

Megjithatë, ndonjëherë janë vërejtur edhe efekte më serioze. Në prill 2024, Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) lëshoi një paralajmërim se 22 gra midis moshës 25 dhe 59 vjeç kishin raportuar kohët e fundit “reaksione të dëmshme” ndaj keqpërdorimit të Botox-it. 11 prej tyre u shtruan në spital dhe gjashtë u trajtuan për një gjendje ku toksina përhapet përtej zonës lokale dhe sulmon sistemin nervor qendror duke shkaktuar paralizë të muskujve, vështirësi në frymëmarrje dhe madje edhe vdekje.

Simptomat e raportuara përfshinin shikim të paqartë dhe të dyfishtë, rënie të qepallave, vështirësi në gëlltitje, të folur të paqartë, vështirësi në frymëmarrje, lodhje dhe dobësi. Të 22 rastet ndodhën pasi gratë morën injeksione Botox nga njerëz të palicensuar ose të patrajnuar në vende që nuk ishin mjedise të kujdesit shëndetësor. Në vitin 2023, 67 raste të tjera me të njëjtat simptoma u raportuan në Mbretërinë e Bashkuar pas injeksioneve të Botox-it për humbje peshe nga një spital privat në Izmir, Turqi.

Por sa të zakonshme janë efektet anësore si këto?

“Nëse toksina prodhohet siç duhet dhe vjen nga një markë e mirë, forca është e tillë që edhe nëse përhapet pak, nuk shkakton një sasi të madhe efektesh anësore. Megjithatë, problemi që kemi pasur është se ka versione të dyshimta të injeksionit të falsifikuara në qarkullim. Ato janë prodhuar keq dhe nuk kontrollohen mirë,” thotë Ash Mosahebi, profesor i kirurgjisë plastike në Kolegjin Universitar të Londrës.

Një studim i vitit 2023 nga Mosahebi dhe kolegët në UCL zbuloi se 69% e të anketuarve në një anketë kishin përjetuar efekte negative afatgjata, si dhimbje, ankth dhe dhimbje koke nga Botox. Kishte gjithashtu pasoja të rënda psikologjike dhe emocionale për pacientët kur procedurat shkonin keq.

Efektet afatgjata

Dihet shumë pak për efektet shëndetësore afatgjata të marrjes së Botox-it, pasi shumica e provave klinike ndjekin pacientët vetëm për gjashtë muaj apo më shumë. Megjithatë, disa studime kanë zbuluar se përdorimi afatgjatë kozmetik i toksinës mund të shkaktojë ndryshime të përhershme në shprehjen e fytyrës, me personat që nuk janë më në gjendje të përkulin muskujt e tyre të fytyrës. Një studim rishikues i vitit 2022 zbuloi se njerëzit që merrnin rregullisht injeksione Botox treguan ndryshime në përbërjen e muskujve, funksionin dhe pamjen e tyre deri në katër vjet pas injektimit të tyre të fundit.

LEXO EDHE:

Back to top button