Si po e shfrytëzojnë bandat suedeze Spotify për të pastruar paratë?

Si po e shfrytëzojnë bandat suedeze Spotify për të pastruar paratë?

Kriminelët në Suedi po përdorin kriptovalutat për pagesa rreth transmetimeve në Spotify dhe për të pastruar paratë e tyre të pista.

Katër anëtarë të bandës në Stokholm, si dhe një hetues policie anonim, folën me gazetën suedeze Svenska Dagbladet për fshehjen e shtigjeve të parave të lidhura me krimin e dhunshëm.

Të ardhurat e fituara nga pazaret e drogës, vrasjet me pagesë dhe grabitjet po fshihen përmes marrëveshjeve të transmetimit artificial, raporton euronews.

Kriminelët fillimisht paguajnë muzikantët përmes një transaksioni kriptomonedhë, i cili është më i vështirë për t’u gjurmuar sesa një pagesë tradicionale. Më pas artistët do të paguhen për transmetimin e këngëve të tyre dhe krimineli mund të mbledhë paratë e pastruara.

“Spotify është bërë një makinë bankare për bandat”, tha hetuesi i cituar në raportin e SvD për gazetën.

Megjithatë, platforma muzikore e siguroi AFP-në se “më pak se 1 për qind e të gjitha transmetimeve në Spotify janë përcaktuar si artificiale”, duke shtuar se çdo shifër e manipuluar “zbutet menjëherë përpara çdo pagese”.

Sipas SvD, një milion transmetime gjenerojnë rreth 40-60 mijë krona në Suedi, e cila është afërsisht 3,450 deri në 5,180 euro.

Sistemi i honorarëve të Spotify kohët e fundit është kritikuar për lejimin e përdoruesve të mashtrojnë sistemin, në vend që të kanalizojnë të ardhurat drejt artistëve të vërtetë.

Drejtuesit e JPMorgan vlerësuan se dhjetë për qind e të gjitha transmetimeve në platformë gjenerohen nga dëgjues të automatizuar dhe se abonentët e Spotify mund të fitojnë 1200 dollarë (1140 euro) në muaj duke dëgjuar këngën e tyre në mënyrë të përsëritur.

Teoria u raportua për herë të parë në Financial Times muajin e kaluar, por CEO i Spotify, Daniel Ek, atëherë i ka hedhur poshtë këto pretendime.

LEXO EDHE:

Back to top button