Si po luftojnë kryeqytetet e botës kundër temperaturave të larta?

Qytete të shumta në mbarë botën kanë gjetur mënyra të ndryshme për t’u përballur me temperaturat e larta që po thyejnë të gjitha rekordet këtë verë.

Sipas të dhënave të NASA-s, qershori më i nxehtë i regjistruar është pas nesh, i lidhur me qershorin më të nxehtë që nga viti 2020 dhe vapa nuk duket se do të pushojë as tani në korrik.

Përballë rritjes së temperaturave dhe valëve të të nxehtit në dekadat e fundit, qytetet po gjejnë mënyra të ndryshme për t’i bërë më pak ose të paktën më të durueshme efektet e ndryshimeve klimatike për banorët e tyre. Këto janë vetëm disa prej tyre.

1. Los Anxhelosi dhe Nju Jorku i lyejnë rrugët dhe çatitë me ngjyrë të bardhë

Në verë mund të jetë disa gradë Celsius më e ngrohtë në qendër të qytetit sesa në periferi për shkak të mungesës së bimësisë dhe strukturave të mëdha prej betoni, tullash dhe asfalti që thithin nxehtësinë e diellit gjatë ditës dhe e rrezatojnë atë gjatë natës. Por nuk duhet të jetë kështu – një nga mjetet më të pazakonta për të reduktuar nxehtësinë në qytete janë kovat me një ngjyrë të bardhë të veçantë.

Los Angeles vendosi të lyejë rrugët në një nuancë të bardhë-gri që thith më pak rrezet e diellit. Sipas një raporti të Agjencisë Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit, sipërfaqet e lehta janë 3-5°C më të ftohta se ato më të errëta.

Rrugët e ndritshme janë provuar të jenë një mjet i shkëlqyeshëm për të reduktuar efektin e ishullit të nxehtësisë urbane në Los Anxhelos, por ato vijnë me një çmim të lartë – kushton 40,000 dollarë për të pikturuar vetëm një milje rrugë. Përveç kësaj, veshja zgjat vetëm 7 vjet. Megjithatë, theksohet se rrugët e bardha në të njëjtën kohë kursejnë energji: përdorimi i kondicionerëve në shtëpitë dhe ndërtesat përreth reduktohet dhe llambat e rrugëve mund të ndizen edhe për një kohë më të shkurtër se zakonisht për shkak të natyrës reflektuese të dritës. sipërfaqeve.

Për t’i bërë më të durueshme temperaturat e larta të verës, çatitë e Nju Jorkut janë lyer me të bardha që nga viti 2009. Tani për tani, sipërfaqja e çatisë prej mbi 900,000 metra katrorë është e mbuluar me një shtresë të lehtë dhe llogaritet se 4,000 ton dioksid karboni kursehen çdo vit për shkak të ftohjes së arritur nga kjo.

Dhe projekti i Nju Jorkut është dëshmuar të jetë efektiv: sipas hulumtimit të NASA-s, temperaturat në çatitë e bardha janë deri në 23°C më të ulëta gjatë verës sesa në asfaltin e zi. Sipas Shkollës së Mjedisit të Universitetit Yale, zëvendësimi sistematik i zonave të errëta në qytete me zona më të lehta mund të reduktojë temperaturat maksimale gjatë valëve të të nxehtit me më shumë se 2°C.

2. Në Barcelonë mbillen “Pemët për jetën”.

Barcelona po merr një goditje serioze nga ngrohja globale: qyteti katalanas mund të përballet me një rritje prej 3.5°C në temperaturat ekstreme në të ardhmen – deri në 42.8°C.

Pasojat e ndryshimeve klimatike tashmë po ndjehen përmes valëve më të shpeshta dhe intensive të të nxehtit. Kjo është arsyeja pse autoritetet e qytetit, në bashkëpunim me Bashkimin Evropian, i kanë siguruar popullatës së tyre strehim nga vapa e verës – këto janë strehimore klimatike, hapësira të veçanta me ajër të kondicionuar ku njerëzit mund të pushojnë dhe të freskohen kur jashtë është jashtëzakonisht vapë.

Gjithashtu, projekti “Trees for Life” zbatohet për periudhën 2017-2037.

Rreth një e katërta e Barcelonës mbulohet nga rreth 1.4 milionë maja pemësh dhe pjesa e pemëve në zonën metropolitane do të rritet në 30% në 15 vitet e ardhshme. Përveç kësaj, do të kujdeset që 40% e specieve të jenë të adaptueshme ndaj ndryshimeve klimatike.

Përveç sigurimit të temperaturave më të këndshme, gjelbërimi përmirëson cilësinë e ajrit, redukton ndotjen akustike, kursen energjinë, zvogëlon rrezikun e përmbytjeve dhe pasuron biodiversitetin urban. Kështu, përmes projektit “Trees for Life”, Barcelona do t’i japë vërtet jetë qytetit në një mënyrë unike.

3. Qytetet punësojnë persona përgjegjës për ngrohjen

Zgjidhjet për problemet e një planeti në ngrohje nuk vijnë vetëm nga planifikimi urban – vitin e kaluar, Miami-Dade punësoi oficeren e parë femër në botë për ngrohje, Jane Gilbert.

Pozicioni i saj përfshin kryesisht planifikimin e përgjigjeve afatshkurtra dhe afatgjata ndaj valëve të të nxehtit dhe rritjen e ndërgjegjësimit për efektet e dëmshme të temperaturave të larta në shëndetin e popullatave të cenueshme në një zonë prej 2.7 milionë banorësh. Për më tepër, Gilbert është i angazhuar në këshillim, rrjetëzim dhe përshpejtim të partneriteteve, projekteve dhe politikave për të forcuar rezistencën ndaj klimës.

Shembulli i Majamit u pasua nga Athina në Greqi dhe Freetown në Sierra Leone.

Një studim i vitit të kaluar zbuloi se ekspozimi ndaj nxehtësisë urbane u rrit me 200% midis 1983 dhe 2016. Rritja shpjegohet me ndryshimet klimatike dhe migrimin e njerëzve drejt qyteteve. Duke pasur parasysh ngrohjen e ardhshme dhe rritjen e popullsisë, ka të ngjarë të ketë nevojë për më shumë njerëz të ngarkuar me mbrojtjen e jetëve të mbi 1.7 miliardë njerëzve të ekspozuar ndaj nxehtësisë urbane.

4. Nice ftoh trotuaret me ujë, dhe Parisi i çon njerëzit në hije

Në qytetin port francez të Nicës, uji është një pjesë e rëndësishme e ftohjes së njerëzve – qytetarët dhe turistët kanë në dispozicion shatërvanë të shumtë, lumenj, liqene dhe mbi të gjitha – detin. Por uji gjithashtu e freskon qytetin duke lagur trotuaret — dhe jo, nuk po flasim për shiun, por për një sistem vaditës novator që heq nxehtësinë nga qyteti.

Ujitja kryhet mbi tokë falë tubacioneve me hapje të vogla që e kullojnë ujin në një trotuar të posaçëm të depërtueshëm nga uji, por edhe duke spërkatur ujë në korsitë e autobusëve.

Në kryeqytetin francez, Paris, gjatë një vale të rrezikshme të të nxehtit, mund të jetë më e dobishme të përdorni aplikacionin Extrema në vend të Google Maps të zakonshëm për të lëvizur nëpër qytet. Ja pse. Extrema do t’ju çojë nëpër vende në hije – ky aplikacion ofron një listë të vendeve për t’u freskuar nga brigjet e lumenjve në parqet muzeale. Është gjithashtu i disponueshëm për përdorim në Mallorca, Roterdam dhe Milano.

LEXO EDHE:

Back to top button