Si reagon inteligjenca artificiale kur sheh një iluzion optik?

Si reagon inteligjenca artificiale kur sheh një iluzion optik?

Eksperimentet me iluzione optike kanë zbuluar ngjashmëri të habitshme midis perceptimit njerëzor dhe inteligjencës artificiale.

Kur Dimitris Papailiopoulos kërkoi për herë të parë Chet-GPT të interpretonte ngjyrat në imazhe, ai po mendonte për “fustanin”, iluzionin optik famëkeq konfuz që pushtoi internetin në vitin 2015.

Papailiopoulos, një profesor i asociuar i inxhinierisë kompjuterike në Universitetin e Wisconsin-Madison, studion llojin e inteligjencës artificiale që qëndron në themel të chatbots si Chat-GPT i OpenAI dhe Gemini i Google. Ai ishte i interesuar se si këto modele të AI mund t’i përgjigjeshin iluzioneve që mashtrojnë trurin e njeriut.

Sistemi vizual i njeriut është përshtatur për të perceptuar objektet që kanë një gamë konstante ngjyrash, kështu që ne ende mund t’i njohim objektet në kushte të ndryshme ndriçimi. Ky përshtatje i jep trurit tonë mënyra të shkëlqyera për të parë ngjyrat false, shumë prej të cilave çojnë në iluzione optike të njohura.

Në një seri testesh, Papailiopoulos vuri re se GPT-4V (një version më i ri i Chet-GPT) “i bie” shumë nga të njëjtat truket vizuale që mashtrojnë njerëzit. Përgjigjet e Chatbot shpesh përputhen me perceptimin njerëzor. Ata nuk identifikojnë ngjyrën aktuale të pikselëve në imazh, por përshkruajnë të njëjtën ngjyrë që një person ndoshta do të donte.

Kjo ishte e vërtetë edhe për fotot e krijuara nga Papailiopoulos, si ajo me sashimi që pavarësisht filtrit blu, duket ende rozë. Ky imazh i veçantë është një shembull i asaj që njihet si iluzioni i qëndrueshmërisë së ngjyrave. Nuk është publikuar më parë në internet dhe për këtë arsye nuk mund të përfshihej në të dhënat e trajnimit të chatbot-it të AI.

Papailiopoulos thotë se përgjigjeve njerëzore befasuese të chatbot-it ende u mungojnë shpjegimet e qarta.

LEXO EDHE:

Back to top button