Si të bëheni më të përgjegjshëm me paratë tuaja?

Përgjegjësia financiare është një nga themelet për një jetë të ekuilibruar. Të qenit të papërgjegjshëm me financat sjell me vete shumë shqetësime, probleme dhe strese të tjera që mund t'i shmangni nëse jeni të sinqertë me veten se nuk jeni mirë me paratë

Ka disa shenja që tregojnë se nuk po e menaxhoni mirë buxhetin tuaj. Nëse jeni duke marrë rrogën tuaj nga e para në të parën, kjo do të thotë të kaloni, jo menaxhimi i mirë i parave. Pagimi i faturave në kohë nuk mjafton për “shëndetin financiar”, ju duhet të keni një kursim të rehatshëm për një rast urgjent dhe të mbështeteni më pak në kartat e kreditit kur planifikoni shpenzime më të mëdha si blerja e mobiljeve ose pajisjeve.

Nëse vazhdimisht “mbuloni” veten nga një kartë në tjetrën, vonoheni me pagesat me këste, shmangni llogaritjen e shpenzimeve mujore, nuk doni të flisni për para dhe të gjeni justifikime për të mos kursyer, keni problem me përgjegjësinë financiare dhe keni nevojë për të bërë diçka në lidhje me të para se të përkeqësohet.

Për të filluar, bëni matematikën

Tingëllon e frikshme dhe aspak argëtuese, por më besoni, do të ndiheni më mirë më pas. Bëni një listë të të ardhurave dhe tarifave tuaja mujore, si dhe një përllogaritje të asaj që zotëroni (llogari kursimi, pasuri të paluajtshme, makinë, valutë të huaj, ar, vepra arti).

Pastaj bëni një listë të borxheve – kartat e kreditit, kreditë, kreditë dhe blerjet me këste.

Kur të bëni këto llogaritje, do të keni një ide të saktë se çfarë zotëroni dhe çfarë keni borxh dhe do të jeni më mirë sapo të përballeni me situatën reale. Ky është hapi i parë drejt ndryshimit.

Shkruani sa shpenzoni

Nëse nuk e keni problem të paguani rregullisht faturat tuaja çdo muaj, gjithçka që duhet të bëni është të mbani shënime për shpenzimet tuaja aktuale. Kjo përfshin paratë e shpenzuara për dhurata, udhëtime, argëtim, ushqim dhe pije dhe veshje. Shkrimi i çdo shpenzimi do t’ju ndihmojë të mos mendoni se ku “fluturuan” 1000 denarët tuaj kur nuk keni blerë asgjë “beton”.

Kjo do t’ju ndihmojë të keni njohuri për shpenzimet tuaja dhe të vini re se cilat janë “vrimat e zeza” ku shkojnë paratë tuaja në mënyrë të panevojshme dhe do të merrni vendime më të zgjuara për shpenzimet.

Dhe ulja e kostove është kursim

Ja se si mund të shihni se ku mund të shkurtoni kostot, të renditura sipas përparësisë. Ju mund të bëni një prerje “të pastër” në tre gjërat e fundit në listë, ose të ulni shpenzimet në përqindje, për shembull, të zvogëloni shpenzimet më të mëdha mujore me 20%.

Mund të mos duket si një hap i madh, por kjo lloj disipline do të jetë e vlefshme në planin afatgjatë. Çdo ndryshim është kuptimplotë nëse jeni të qëndrueshëm dhe të çoni në zakone të shëndetshme financiare. Këta janë hapat e parë drejt të mësuarit se si të kurseni.

LEXO EDHE:

Back to top button