Si të trajtoni depresionin e dimrit


Pothuajse gjysma e popullsisë së botës e ka këtë problem serioz dhe shumë nuk e kuptojnë se mund të ndikojnë në gjendjen e tyre.

Depresioni dimëror, i njohur zakonisht si çrregullim afektiv sezonal, është lloji i depresionit që më së shpeshti shfaqet gjatë muajve të vjeshtës dhe dimrit, kur ka më pak ditë me diell dhe muajt më të rëndë janë janari dhe shkurti. Me ardhjen e pranverës dhe ditëve më me diell, situata përmirësohet.

Çrregullimi afektiv sezonal është i shoqëruar me çekuilibër biokimik në tru, i cili preket nga ditë më të shkurtra dhe më pak rrezet e diellit. Ndërsa stinët ndryshojnë, njerëzit ndiejnë ndryshime në orën e tyre të brendshme biologjike, kështu që braktisin rutinën e tyre të vendosura me secilin ndryshim.

Simptomat e zakonshme përfshijnë lodhjen, pavarësisht nga numri i orëve të gjumit dhe shtimi i peshës për shkak të konsumit të tepërt të ushqimit dhe nevojës së shtuar për karbohidrate.

Shenja të tjera përfshijnë trishtimin, humbjen e interesit për aktivitetet që shijuam, ndjenjën e fajit, vështirësinë në përqendrimin dhe marrjen e vendimeve, si dhe mendimet për vdekje dhe vetëvrasje.

Ky çrregullim mund të ndodhë në çdo moshë, por zakonisht fillon midis moshës 18 dhe 30-vjeç dhe është më i zakonshëm te gratë sesa te burrat.

Si të merreni me këtë çrregullim?

Sipas këshillave të ekspertëve, mënyra më e mirë për t’u marrë me këtë çrregullim është të përpiqeni të ekspozoheni nën dritën natyrale sa më shumë që të jetë e mundur gjatë ditës.

Ne mund ta bëjmë këtë edhe para se të shfaqet kjo formë e depresionit, për ta parandaluar atë. Duke ecur sa herë që lind dielli për 20 minuta do të ketë një efekt pozitiv.

Përveç kësaj, ilaçet kundër depresionit përdoren për të trajtuar këtë çrregullim, nëse mjeku e vlerëson dhe e përshkruan atë, si dhe për të shkuar në terapi me një specialist.

Ushtrimi i rregullt, ushqimi i shëndetshëm, shumë gjumë dhe shoqërimi me miqtë dhe familjen gjithashtu mund të jenë të dobishëm.

LEXO EDHE:

Back to top button