Si u formuan oqeanet?

Si u formuan oqeanet?

Shumica prej nesh e dinë se oqeanet zënë më shumë hapësirë se toka në tokë… shumë më tepër! Në fakt, oqeanet mbulojnë 71% të sipërfaqes së tokës, dhe me ngrohjen globale që shkakton ngritjen e oqeanit, oqeanet mund të mbulojnë edhe më shumë në shekujt e ardhshëm!

Studiuesit mendojnë se oqeanet u formuan si rezultat i një procesi të njohur si “degazimi”. Kur toka u formua për herë të parë, temperatura e saj ishte shumë e lartë, shumë mbi pikën e vlimit të ujit. Për shkak të kësaj, nuk kishte ujë të lëngshëm në tokë. Në vend të ujit, i gjithë uji ishte në formën e një gazi.

Gjithsesi, ky gaz qëndroi në atmosferën e tokës për miliona vjet, pasi u desh një kohë e gjatë që toka të ftohet përfundimisht dhe të arrijë një temperaturë nën pikën e vlimit. Kur më në fund ra nën pikën e vlimit, Në këtë kohë, rreth 3.8 miliardë vjet më parë, uji u kondensua në shi.

FIlloi shiu dhe vazhdon të bie akoma (sepse gjatë gjithë kohës, dikund në Tokë është duke rënë shi), i cili mbushi pellgjet që ne tani i njohim si oqeane.

Sipas kësaj teorie, oqeani u formua nga ngritja e avullit të ujit dhe gazeve të tjera nga shkëmbinjtë e shkrirë të Tokës në atmosferën që rrethon planetin, rreth 3 miliard vjet më parë.

 

LEXO EDHE:

Back to top button