Sipas nutricionistëve, këta janë peshqit më të mirë dhe më të këqinj për shëndetin
Peshku është i pasur me lëndë ushqyese esenciale si acide yndyrore omega-3, proteina me cilësi të lartë, vitamina dhe minerale të ndryshme dhe mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyer në një dietë të ekuilibruar. Megjithatë, jo çdo lloj peshku është alternativa më e mirë për shëndetin.

Nutricionistja Michelle Rutenstein thotë: “Jo të gjithë peshqit janë të njëjtë kur bëhet fjalë për përbërjen e tyre ushqyese, kështu që zgjedhja e llojeve specifike të peshkut mund të jetë më e dobishme për shëndetin tuaj”.
Peshku më i mirë për shëndetin
Salmon
“Salmoni është ndër zgjedhjet më të mira të peshkut të shëndetshëm. Është i pasur me acide yndyrore omega-3, yndyrna që mbështesin shëndetin e zemrës dhe trurit, dhe gjithashtu është i pasur me proteina”, thotë dietologia Laura Wright.

Hulumtimet tregojnë se konsumimi i acideve yndyrore omega-3 ul vdekshmërinë e përgjithshme nga sëmundjet e zemrës, ul presionin e gjakut dhe trigliceridet. Ai gjithashtu ka veti anti-inflamatore që ndihmojnë njerëzit me artrit, raporton Fox News.
Sardele
Sardelet janë të pasura me acide yndyrore omega-3 (EPA dhe DHA), të cilat mbështesin shëndetin e zemrës, si dhe kalcium, i cili ndihmon në shëndetin e kockave dhe rrahjet e rregullta (korrekte) të zemrës. Përveç kësaj, sardelet janë një burim i vitaminës D. Mjafton të përmendim ndryshimin midis sardeles dhe açuges. Açugat e freskëta janë peshk në formën e tyre natyrale dhe kanë një shije dhe erë më të butë. Për shkak të freskisë, ato prishen shpejt dhe duhen mbajtur në frigorifer. Nga ana tjetër, sardelet e konservuara janë sardelet që kanë kaluar një proces konservimi, i cili zgjat jetën e tyre. Edhe pse mund të jenë më të yndyrshme dhe struktura e tyre ka ndryshuar, ato janë ende një burim i mirë i lëndëve ushqyese dhe janë praktike për ruajtje afatgjatë pa pasur nevojë për frigorifer.
Peshku më i keq për shëndetin tuaj
Peshkaqeni
Tuna
Tuna është një burim i mirë i vitaminave B6 dhe B12, të cilat mbështesin sistemin imunitar dhe shëndetin e nervave. Megjithatë, nuk është i pasur me acide yndyrore omega-3 dhe përmban nivele të larta të merkurit.
Rekomandohet kufizimi i marrjes së tonit në një deri në dy herë në javë, dhe për shkak të përmbajtjes së lartë të merkurit, toni nuk rekomandohet për fëmijët, gratë shtatzëna dhe ato në laktacion.