Sllovakia mbyll radion dhe televizionin publik, do të zëvendësohet nga një institucion më pak kritik

Sllovakia mbyll radion dhe televizionin publik, do të zëvendësohet nga një institucion më pak kritik

Radio dhe Televizioni i Sllovakisë (RTVS) është drejt mbylljes përgjithmonë dhe në vend të tij do të vijë një institucion i ri publik që është më pak kritik dhe më shumë në përputhje me politikën aktuale sllovake.

Parlamenti sllovak miratoi të enjten me 78 vota pro projektligjin për rinovimin e transmetuesit publik RTVS dhe për të ndryshuar udhëheqjen e tij. Ai do të hyjë në fuqi në korrik pasi presidenti të nënshkruajë projektligjin.

Me shfuqizimin e RTVS-së, detyrohet të largohet nga posti drejtori i përgjithshëm. Ligji i ri do të ndryshojë mënyrën e zgjedhjes së këshillit mbikëqyrës për RTVS.

Opozita, e cila nuk mori pjesë në votim në shenjë proteste, tha se qeveria po drejtonte vendin duke ndjekur “një manual autokrati”.

Disa vëzhgues të Bashkimit Evropian dhe grupet e avokimit të medias kanë ngritur gjithashtu shqetësime rreth ndryshimeve. Disa nga ndryshimet kanë çuar në protesta publike dhe shqetësime për kontrollin politik mbi lirinë e medias.

LEXO EDHE:

Back to top button