Sot BE vendos për hyrjen e Kroacisë, Bullgarisë dhe Rumanisë në Shengen

Ministrat e Punëve të Brendshme të vendeve anëtare të BE-së dhe zonës Shengen vendosin për zgjerimin e asaj zone pa kontroll të brendshëm në tre vende – Kroacia, Bullgaria dhe Rumania. Në tryezë janë propozimet për dy vendime, njëri për pranimin e Kroacisë dhe tjetri për pranimin e Bullgarisë dhe Rumanisë.

Vendimi kërkon pëlqimin e të gjitha vendeve të BE-së që janë anëtare të Shengenit, ndërsa katër anëtarët e jashtëm që janë jashtë BE-së nuk vendosin për të. Në dy mbledhjet përgatitore të Bordit të Përfaqësuesve të Përhershëm (Koreper), i pari i mbajtur më 1 dhjetor dhe i dyti dje, nuk pati komente në lidhje me anëtarësimin kroat.

Kroacia e sigurt

Qeveritë anëtare, të cilat duhet të marrin miratimin nga parlamentet e tyre për pozicionet e tyre, u është dhënë ngjyra e gjelbër për Kroacinë. Sipas disa burimeve diplomatike, Kroacia është “e sigurt”, por vigjilenca nuk është në vend deri në miratimin e vendimit.

Për Bullgarinë dhe Rumaninë, megjithatë, nuk ka konsensus. Pengesa më e madhe është Austria, e cila është kundër hyrjes së të dy vendeve dhe nuk ka të dhëna se ky qëndrim mund të ndryshojë. Nga ana tjetër, Holanda mbështet hyrjen e Rumanisë, por jo Bullgarinë.

Presidenca çeke e BE-së propozoi të martën në mbrëmje që Rumania të pranohet në zonën Shengen nga 29 tetori i vitit të ardhshëm dhe që Bullgaria të vendosë deri më 31 korrik 2023 nëse do të përmbushë të drejtën e Shengenit.

Pyetje për Bullgarinë dhe Rumaninë

Nëse Këshilli e konfirmon, Bullgaria do të hyjë së bashku me Rumaninë, e nëse jo, atëherë më vonë. Në atë rast, Rumania do të duhej të përgatiste dhe pajiste kufirin me Bullgarinë për të qenë një kufi i jashtëm Shengen derisa të hyjë në Shengen.

Megjithatë, as për atë propozim nuk pati konsensus dhe presidenca çeke vendosi të hedhë në votim propozimin fillestar për pranimin e njëkohshëm të Bullgarisë dhe Rumanisë.

Dje, në një letër të përbashkët drejtuar Këshillit të BE-së dhe Ministrave të Brendshëm, krerët e katër grupeve më të mëdha përfaqësuese në Parlamentin Evropian – Partia Popullore, Social Demokratët, Liberalët dhe të Gjelbrit kërkuan një të merret një vendim pozitiv për hyrjen në Shengen për të tre vendet.

LEXO EDHE:

Back to top button