Sot është Dita Botërore e Çokollatës

Sot është Dita Botërore e Çokollatës

Sot është Dita Botërore e Çokollatës – një ditë që feston të gjitha llojet e produkteve të bëra nga çokollata, duke përfshirë qumështin me çokollatë, çokollatën e nxehtë, ëmbëlsirat me çokollatë, bare çokollate dhe ëmbëlsira, pasta apo çdo gjë të mbuluar me çokollatë.

Sipas kalendarit të ditëve botërore, nëntë në dhjetë njerëz pëlqejnë çokollatën, ndërsa rreth 1 miliard njerëz hanë çokollatë çdo ditë.

Çokollata përftohet nga farat e pemës tropikale Theobroma kakao. Kakao është kultivuar për të paktën tre mijëvjeçarë dhe rritet në Meksikë, Amerikën Qendrore dhe Amerikën Veriore të Jugut. Dokumentacioni më i hershëm i njohur për përdorimin e kokrrave të kakaos është rreth vitit 1100 para Krishtit, ndërsa u soll në Evropë në 1550.

Për shkak se kokrrat e pemës së kakaos kanë një aromë shumë intensive, të hidhur, ato duhet të fermentohen për të zhvilluar shijen. Pas fermentimit, përpunuesit thajnë, pastrojnë dhe pjekin fasulet. Pas pjekjes, lëvozhga hiqet për të marrë thumba kakao, të cilat më pas kalojnë një proces bluarjeje për të krijuar masë kakao, e cila është çokollatë e pastër në formë të trashë.

Përveç faktit që çokollata ka një shije kaq të mirë, ka edhe disa përfitime shëndetësore të çokollatës. Çokollata rrit nivelet e serotoninës dhe dopaminës, të cilat ndihmojnë në rritjen e humorit. Çokollata e zezë gjithashtu mund të jetë veçanërisht e mirë për ju. Çokollata e zezë është një burim i fuqishëm i antioksidantëve, plus ajo ndihmon në përmirësimin e qarkullimit të gjakut, uljen e presionit të gjakut dhe zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Në maj 2024, çmimi me pakicë i kakaos dhe pluhurit të çokollatës në BE ishte 6.3% më i lartë se në maj 2023, sipas të dhënave të Eurostat, sipas të cilave çmimi i kakaos dhe çokollatës pluhur tashmë është rritur që nga fillimi në 2022 me një norma vjetore e inflacionit mbi dhjetë për qind.

LEXO EDHE:

Back to top button