Spageti me salcë Bolognese pa dhjamë – me thjerrëza në vend të mishit
Spageti bolognese pa yndyrë e bërë me thjerrëza është shumë aromatike dhe plot perime, ideale për drekë gjatë një agjërimi ose kur thjesht dëshironi të bëni një pushim nga mishi. Ato janë gjithashtu perfekte për vegjetarianët.

- spageti (sasia e zgjedhjes suaj)
- 2 lugë gjelle vaj ulliri
- 1 qepë mesatare
- 1 shkop selino
- 1 karotë e madhe
- 1 degë rozmarinë
- 1 gjethe dafine
- 250 g kërpudha
- 40 ml verë të bardhë
- 500 ml supë perimesh
- 680 ml pure domate
- 125 g thjerrëza
- 1 lugë çaji kripë
- piper
- 40 ml qumësht soje pa sheqer
- 30 ml salcë soje
E grijmë dhe skuqim qepën së bashku me selinon dhe karrotën e grirë në 2 lugë vaj ulliri për 5 minuta. Shtoni degën e rozmarinës, gjethen e dafinës dhe 226 g kërpudha të grira hollë. Skuqini në nxehtësi mesatare për 5 minuta të tjera.
Shtoni verën e bardhë dhe lëreni të avullojë plotësisht. Hidhni lëngun e perimeve, purenë e domates, thjerrëzat, më pas shtoni kripë dhe piper. Lërini të ziejnë pa mbuluar për rreth 30 minuta, ose derisa thjerrëzat të jenë zier dhe salca të jetë trashur. Shtoni qumështin e sojës dhe salcën e sojës, hiqni barishtet, më pas përzieni mirë.
Gatuani spagetin sipas udhëzimeve (në asnjë rrethanë mos i ftohni në ujë në fund). Shërbejmë spageti fillimisht në çdo pjatë, më pas hedhim salcën e përgatitur sipër. Mund ta dekoroni me borzilok të freskët.